Erste bi mogao isplatiti dividendu za 2015.

Dodajte komentar
Izvršni direktor Erste banke Andreas Treichl

Erste je u petak na konferenciji za novinare u Beču prvi put nagovijestio da bi, nakon što je u trećem kvartalu ostvario dobit iznad očekivanja analitičara, ove godine mogao isplatiti dividendu, piše mađarski portal Portfolio.hu.

“Želimo da isplatimo dividendu dioničarima za godinu koja će, vjerujemo, biti prilično dobra“, rekao je izvršni direktor banke Andreas Treichl obraćajući se analitičarima putem konferencijskog poziva u petak, prenosi Reuters. Za 2014. Erste nije isplatio dividendu.

“Vjerovatnoća da se to dogoditi raste, a dividenda bi mogla biti u rasponu između 40 i 50 centi”, dodao je Treichl.

U anketi koju je Reuters sproveo među analitičarima prosječna prognoza dividende iznosi 41 cent po dionici.

Treichl je istom prilikom upozorio da bi se Erste mogao povući iz dogovora s mađarskom vladom o prodaji 15 posto dionica svoje lokalne podružnice ako Orbanova Vlada odustane od sporazuma koji je u februaru potpisala s Erste grupom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Sporazum predviđa da dodatni porez na banke bude smanjen od iduće godine.

Izvršni direktor Erste banke odbacio je sve indicije da je smanjenje poreza za banke uslovljeno povećanim kreditiranjem malih i srednjih preduzeća, kao što su neki funkcioneri dali naslutiti.

Portfolio.hu ranije je pisao da je Mađarska narodna banka (MNB) izričito pozvala Vladu da smanjenje poreza veže uz obvezu povećanog kreditiranja ekonomije.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *