Dug budvanske opštine smanjen za osam i po miliona eura

Dodajte komentar
Budva

Opština Budva je u poslednja tri mjeseca uspjela da smanji dug za osam i po miliona eura, kazao je njen predsjednik Srđan Popović.Na današnjoj konferenciji predstavljena su nova kadrovska rješenja koja će obavljati značajne funkcije u Opštini u narednom periodu-na čelu Sekretarijata za privredu i finansije biće imenovana dosadašnja načelnica Službe predsjednika Jelena Baštrica, novi sekretar Sekretarijata za investicije i prostorno planiranje biće Mihailo Kapisoda, dosadašnji direktor opštinske Agencije za planiranje prostora, načelnik Službe za javne nabavke biće mr Saša Samardžić, dosadašnji šef Pravne službe u preduzeću “Mediteran reklame“ doo, na čelu Službe predsjednika Opštine biće imenovana Ivana Lazović, dosadašnja savjetnica predsjednika za odnose sa javnošću, a Nikoli Divanoviću je potvrđeno imenovanje na funkciju koju je i do sada obavljao, sekretara Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent.

Sva novoimenovana lica biće u v.d. statusu do raspisivanja konkursa za navedena radna mjesta.

Popović je istakao da je Opština u poslednja tri mjeseca uspjela da smanji dug za osam i po miliona eura, da je za tri plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi i korisnicima izdvojeno 1.650.000 eura i da se uskoro očekuje i isplata septembarskog ličnog dohotka.

“Na osnovu raznih poreza građani Budve duguju Opštini oko 15 miliona, kao i pravna lica, dok je oko 20 miliona nenaplaćenih komunalija”, rekao je predsjednik budvanske opštine i dodao da će svi biti u obavezi da izmiruju svoje obaveze bez ikakve selekcije ili protekcije, te da lokalna uprava angažovano radi na popisivanju svih opštinskih dobara.

Građanima Budve će biti omogućeno da prispjele komunalije plaćaju u ratama, u periodu od 15 do 20 godina.

“Od poreza na nepokretnosti ove godine je naplaćeno oko osam miliona eura, a do kraja godine očekuju se i dodatna dva miliona, dok je Opština vratila preko četiri miliona kreditnih obaveza. Jedan od prioriteta u narednom periodu biće i isplata zaostalih stipendija i obaveza prema nevladinom sektoru”, kazao je Popović.

Danas je potpisan i Protokol o reprogramu duga sa Vladom Crne Gore oko potraživanja za poreze i doprinose.

“Kojim je Budva stavljena u mnogo nepovoljniji položaj u odnosu na druge crnogorske opštine, jer je dobila rok od pet godina za izmirivanje svojih obaveza”, istakao je Popović i dodao da se nada da će država više da se uključi u rješavanje nezavidne finansijske situacije u kojoj se Budva nalazi, s obzirom na to da, po raznim osnovama, svake godine iz ove opštine “ubere“ više od 200 miliona eura.

Ukupan dug Opštine prema trećim licima, prema riječima Popovića, u ovom trenutku iznosti 34 miliona (bez postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda), a najveći dio se odnosi na dug po osnovu kapitalnih investicija (16 miliona), u okviru kojeg je i dug po osnovu izuzimanja zemljišta od oko šest miliona eura.

“Investicija projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je vrijedna 58 miliona eura, a do sada je uloženo oko 45 miliona”, istakao je Popović.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi otpadnog mulja na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, Srđa Popović je naglasio da se radi o crnoj ekološkoj tački i da treba pod hitno zbrinuti 1.500 tona mulja, ali i da je poslednjih dana obavljeno niz značajnih sastanaka, kako sa izvođačima radova i investitorima, tako i sa predstavnicima građana Bečića i hotelijerima, pa se nada, da će uz pomoć Vlade Crne Gore, koja je i dala garancije za realizaciju ovog značajnog projekta, ovaj problem biti uskoro prevaziđen.

Kao dobar primjer saradnje sa Vladom i resornim ministarstvima, predsjednik Opštine Budva je naveo skori početak radova na spajanju bečićkog i budvanskog bulevara u dužini od 600 metara dužnih, izgradnju velikog kružnog toka na mjestu sadašnje “Cetinjske raskrsnice“, kao i rekonstrukciju 200 metara puta prema Cetinju. Sve radove će izvoditi i finansirati Direkcija za puteve Crne Gore.

“Kada su investicije u pitanju, naredne godine će se raditi na projektu Dnevnog centra, koji je u završnoj fazi, uz saradnju Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali i na završnim radovima u okviru Građanskog biroa, gdje je potrebno regulisati dugovanja prema izvođaču radova”, kazao je Popović.

Na novinarsko pitanje o uvođenju racionalizacije u potrošnji, Popović je odgovorio da se restrikcije odnose na mnoge segmente, među kojima je i korišćenje službenih automobila i potrošnja goriva, upotreba službenih telefona i slično, ali i da će uslijediti nova zakonska rješenja od 1.januara 2016. godine koja će dodatno stimulisati racionalizaciju i smanjenje troškova.

U 2016. godini, prema riječima budvanskog predsjednika, broj zaposlenih će biti smanjen za bar 10% odsto.

Potpredsjednica Opštine Suzana Pribilović je istakla da su njeni motivi da prihvati ovu odgovornu funkciju, pored emotivnih, koji je vezuju za rodni grad, bili prije svega sadržani u namjeri da se građanima vrati povjerenje u institucije sistema, da legalnim putem, brzo i efikasno mogu da ostvaruju svoja prava, te da se ona nada da će svojim višegodišnjim stručnim iskustvom moći tome da doprinese.

Na danas održanoj konferenciji za novinare najavljena je i svečana sjednica SO Budva, koja će povodom Dana oslobođenja opštine biti održana 22.novembra kao i doček Nove 2016. godine na Trgu ispred Starog grada.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *