Ništa od kontrole gradnje autoputa

Dodajte komentar

Vladajuća većina u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet nije juče podržala predlog da se formira privremeni odbor koji bi pratio realizaciju izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Predlog te odluke napisao je MANS, a u skupštinsku proceduru formalno je predala poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić. Potpisali su je predstavnici svih opozicionih klubova i Liberalne partije.Kalezić je objasnila da bi taj odbor imao važnu ulogu jer bi imali uvid u trošenje novca i izvjesnost valjane realizacije tog projekta.

Ona je navela da je došla do uznemiravajućih podataka o izgradnji autoputa, ali da nije mogla da dođe do informacija.

“Došla sam do podataka da glavni projekat ne radi ugovoreni izvođač, kao i da se ne radi po zakonima Crne Gore”, rekla je Kalezić.

Nezavisni poslanik Damir Šehović kazao je da se protivi predlogu zato što su na ozbiljan način formirani menahizmi kontrole izgradnje autoputa. Naveo je da je Vlada formirala tim koji prati realizaciju projekta, Monteput je upravljač, za međunarodni nadzor zadužen je francusko-italijanski konzorcijum, dok u Skupštini taj posao može da obavlja Odbor za ekonomiju.

Zoran Jelić (DPS) je kazao da je poslovnikom Skupštine definisano da se formiraju pododbori i da bi ovaj bio suvišan. Sa tim se nije složio predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) koji smatra da je zbog kompleksnosti projekta taj odbor potreban, što je stav i Gorana Tuponje iz Pozitivne.

Poslanici su podržali izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je, između ostalog, predviđeno povećanje akciznih stopa na olovni benzin sa 464 eura na 1000 litara na 534 eura, a bezolovni benzin sa 459 eura na 1000 litara na 529 eura. Visina akcize za motorno gorivo koje se koristi za izvođenje radova na projektu autoputa Bar-Boljare, biće 169 eura za 1000 litara.

Pomoćnik ministra fiI nansija Novo Radović kazao je da se izmjenama zakona postiže dalja harmonizacija akcizne politike sa evropskim direktivama i da se uvodi akciza na prirodni gas.

Damjanović je ocijenio da nije dobro da Vlada neustavnu taksu od sedam centi pokušava da nadomjesti povećanjem akciza na gorivo koje je životna potreba, a ne luksuz. Radović je kazao da je predlog zakona od trećeg kvartala 2013. godine u Vladinoj procedure.

Tuponja sumnja da se gorivo kupljeno za potrebe izgradnje autoputa koristi u druge svrhe.

Poslanici su jednoglasno usvojili predlog DPS-a da se za bankarskog ombudsmana ponovo predloži Halil Kalač kome je istekao prvi mandat.

Usvojene su dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima se omogućava opštinama Gusinje i Petnjica da koriste naredne godine novac iz Egalizacionog fonda.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *