Rusi dobili 5.000 kvadrata morskog dobra

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je odlučujući po žalbi kompanije Imperio holding limited iz Tivta, čiji su vlasnici ruski državljani koje zastupa Genadij Borisov, u drugostepenom postupku donijelo rješenje da je ruska firma kupujući objekat Lazaret u Meljinama postala i vlasnik, a ne korisnik 5.000 kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra.

Predsjednica NVO Južni Jadran Nada Popović je istakla da se Ministarstvo finansija prilikom donošenja rješenja, nije obaziralo ni na prethodne stavove zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ni na presude Upravnog suda, koje su bile vrlo jasne i ukazivale da preduzeće Carine, kao prodavac objekta Lazaret u Meljinama i zemljišta oko objekata, prilikom privatizacije turističkog preduzeća TUP „Južni Jadran“, kupujući akcije, nije platilo tržišnu cijenu za zemljište koje mu je pripalo na korišćenje.

Vlasnik Carina Čedomir Ponović uspio je, s obzirom da je bio vlasnik i „Carina“ i „Južnog Jadrana“, kupujući fiktivno imovinu sam od sebe, da obmane i notara i Upravu za nekretnine i za kratko vrijeme se uknjiži na kompletnu imovinu kao vlasnik. Uspio je Popović, u međuprostoru, da obmane i rusku firmu, blisku Gaspromu, Imperio i proda im objekat „Lazaret“ za 12 miliona eura.

Problemi su nastali kada su odgovorni u Upravi za nekretnine PJ Herceg Novi vidjeli da je napravljena greška i istu svojim rješenjem ispravili. Postupak Uprave za nekretnine PJ Herceg Novi je potvrdio i Upravni sud. Nijedna od ovih institucija nije obavijestila nadležnog državnog tužioca i prijavila moguću zloupotrebu. To je, prije godinu dana, uradila NVO Južni Jadran koja zastupa manjinske akcionare ali odgovora do sada sa te adrese nema.

Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ u ovom postupku, nije interesovala ni činjenica da u ovom predmetu postoji zabilježba da se vodi upravni postupak i da se po ovom pitanju već izjasnio Upravni sud. Nema sumnje da je pritisak, kako prodavca i povezanih lica koja stoje iza njega tako i kupca, bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon, poručila je Popović.

Ona je podsjetila da je firma Carine 2001. godine kupila 31 odsto akcija TUP Južni Jadran-Meljine za 237.000 njemačkih maraka ili za 5 odsto od ponuđene početne cijene a na osnovu specijalne uredbe Vlade.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *