Transjadranski gasovod: SOCAR priprema studije izvodljivosti i za Crnu Goru

Dodajte komentar

Tokom nedavne posjete premijera Mila Đukanovića Azerbejdžanu ponovo je aktuelizovana i u prvi plan stavljena priča o gradnji Transjadranskog gasovoda i gasifikaciji Crne Gore.

Novina u odnosu na prethodne razgovore vođene na ovu temu, prema pisanju Dnevnih novina, predstavlja činjenica da azerbejdžanska državna energetska kompanija Socar planira da izradi studiju izvodljivosti i na taj način pomogne realizaciju projekta gasifikacije Crne Gore i Albanije.

Firma Socar pomoći će Crnoj Gori i Albaniji u pripremi infrastrukture koja je neophodna za realizaciju projekata gasifikacije pomenutih država, navode mediji u Azerbejdžanu.

“Nacionalna energetska kompanija Socar planira da izradi studiju izvodljivosti gasne infrastrukture Crne Gore i Albanije i na taj način učini napore da se u Evropi smanji zavisnost od gasa iz Rusije”, prenijeli su azerbejdžanski mediji.

Informaciju da će kompanija Socar pomoći Crnoj Gori i Albaniji u realizaciji ovog energetski veoma važnog projekta za obje države potvrdio je i predsjednik azerbejdžanske državne naftne kompanije Rovanag Abdulaev.

“Radili smo na projektu gasifikacije Albanije. Crna Gora se nedavno pridružila ovom procesu i sada planiramo da pripremimo nove studije izvodljivosti za ovaj veliki projekat”, rekao je Abdulaev .

Đukanović je pojasnio da ej obaveza Crne Gore je da spremno dočeka gasovod koji će biti izgrađen od Azerbejdžana, preko Grčke i Albanije do Italije.

“Naša je obaveza da do tada pripremimo infrastrukturu za Jadranski gasovod koji bi od Albanije vodio do Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i na taj način bismo obezbijedili dovoljne količine gasa za snabdijevanje naših tržišta”, objasnio je Đukanović.

Za realizaciju projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda od Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine, zatim naše države do Albanije potrebno je izdvojiti ukupno 700 miliona eura. Prema studiji izvodljivosti, ukupna dužina gasovoda bila bi 510 kilometara, od čega bi kroz hrvatsku teritoriju prolazilo 249 kilometara, zatim kroz Crnu Goru 94 i Albaniju 167 kilometara.

Izgradnjom Jadransko-jonskog gasovoda Crna Gora bi stvorila sve uslove da ovaj jeftiniji energent dođe do industrije i domaćinstava.

Ono što je napobitna činjenica jeste da će Crna Gora imati velike koristi od izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda i to od većih budžetskih prihoda, pa do jeftinijeg energenta.

Prema ranijim procjenama, prolaskom Transjadranskog gasovoda kroz našu teritoriju Crna Gora bi godišnje samo na ime tranzitne takse ubirala oko 21 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *