Nova otkrića o finansijskim malverzacijama prije 2011. godine u Vatikanu

Dodajte komentar

Finansijski istražitelji u Vatikanu sumnjiče departman Svete stolice čiji je zadatak da nadgleda njenu investicionu djelatnost, za pranje novca, insajdersko trgovanje i manipulacije na tržištima.

Prema navodima Rojtersa, povjerljivi dokumenti o kriminalnim aktivnostima koje su se dešavale u periodu između 2000. i 2011. godine, proslijeđeni su italijanskim i švajcarskim zvaničnim istražiteljima jer su se neke od tih aktivnosti odvijale baš u ovim zemljama.

Naime, dok su mediji pratili šta se dešavalo u vatikanskoj banci, koja je decenijama smatrana jedinim centrom finansijskog poslovanja ove enklave, departman pod nazivom Administracija baštine Svete stolice (APSA) radio je po sopstvenim pravilima.

Ovaj departman je inače neka vrsta finansijskog odjeljenja koje upravlja nekretninama koje su u posjedu Svete stolice, isplaćuje zarade zaposlenima u Vatikanu a ponekad funkcioniše i kao HR odjeljenje. Jedna od njegove dvije divizije se bavi i finansijskim i berzanskim portfolijom Vatikana. Postoji sumnja da je baš ova divizija počinila navedena krivična djela, odnosno da su uz njenu saglasnost ista učinjena.

To je naime pokazala interna istraga koju je inicirao Papa Francisko u namjeri da iskoreni finansijske malverzacije ali i da kazni one kardinale koji su ih sprovodili a sada žele da zaborave svoju “ružnu prošlost”.

Pomenuta istraga pokazala je da je izvjesni Đampjetro Natino (Giampietro Nattino), predsjedavajući Finat Juroamerike, privatne italijanske banke, koristio APSA račune za ličnu trgovinu na italijanskom finansijskom tržištu, kao i da je prebacio preko dva miliona eura u Švajcarsku. Po vatikanskim pravilima Natino čak nije smio ni da ima račune kod APSA-e, a kamoli da ih koristi za ove namjene.

Međutim ispostavilo se da je on radio još mnogo stvari preko ovih računa, pa čak i kupovao akcije prije nego što su drugi investitori imali ikakva saznanja o njima. Odnosno, da se bavio insajderskim trgovanjem.

U izvještaju još piše da su nadležni u APSA-i morali biti upućeni u bar neke od ovih prekršaja, ako ne i umiješani u njih. Glavni za kontrolu ove divizije od 2002. do 2011. bio je kardinal Atilio Nikora (Attilio Nicora), koji je sada u penziji i koji nije želio da komentariše rezultate ove istrage.

Izvor: BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *