Radnici Fiat-a na prinudnom odmoru

Dodajte komentar

Vodeći srpski izvoznik, kragujevački proizvođač automobila Fiat Chrysler Automobiles Srbija (FCA) i dalje čeka novi model i ishod pregovora o bescarinskom izvozu modela Fiata 500L na rusko tržište.

Sada je u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu opet smanjena proizvodnja pa zaposleni ponovo imaju neradne dane što je znatno uticalo i na njihove mjesečne zarade, piše Poslovni dnevnik.

Dnevnica zaposlenima u Fiatu je neradnim danima smanjena pa tada dobijaju 65% pune plaće. Naravno, neradni dani, prekidi u proizvodnji, neostvarena obećanja o dobijanju novog modela kao i izvozu na nova tržišta poput ruskog, prilično su zabrinuli radnike u srpskoj fabrici automobila.

“Pokušavamo da se država kao vlasnik 33% dionica FCA aktivno uključi. Zbog toga još od 2014. godine stalno pišemo i premijeru i predsjedniku države, jer proizvodnja neće biti povećana bez novog modela ili novog tržišta”, kaže Zoran Marković, predsjednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fiatu.

“Jedna ili dvije sedmice tokom mjeseca otpadnu i onda smo s platama ispod državnog prosjeka, tako da naši radnici sada imaju platu nešto ispod 40.000 dinara (oko 2500 kuna), što je apsolutno nedovoljno za normalan život”, dodaje Zoran Marković.

Premda je fabrika u Kragujevcu projektirana da proizvodi 300.000 jedinica, trenutno se u pogonima radi s jedva trećinom kapaciteta. Uprava fabrike nije željela da se oglasi povodom učestalih prekida u proizvodnji koji će trajati do kraja godine.

Na pregovorima u Moskvi prošle nedjelje, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u razgovoru s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da očekuje kako će problem izvoza Fiatovih vozila u zemlje Euroazijske unije biti otklonjen.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *