Nafta jeftinija zbog pada prerađivačke aktivnosti u Kini

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas u Aziji pale, nakon što su podaci iz Kine ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u toj zemlji, najvećem svjetskom potrošaču energenata, treći uzastopni mjesec.

Cijene su prethodno tri dana bile u porastu u svjetlu smanjene proizvodnje sirove nafte u SAD i nade da će taj faktor doprinijeti smanjenju globalnih zaliha, prenosi agencija Frans pres.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 21 cent, na 46,38 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za decembarsku isporuku porasla je dva centa na 49,58 dolara po barelu, nakon što je veći dio jutra takođe bila u padu.

Podaci američkog Ministarstva energetike pokazali su da je proizvodnja nafte u SAD u avgustu smanjena za 45.000 barela dnevno u odnosu na jul, na 9,3 miliona barela, a broj bušotina smanjen je za 16, na 578, dok su u odnosu na isti period lane aktivne 64 bušotine manje.

“Ekonomski podaci iz Kine ukazali su na neočekivani pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru treći uzastopni mjesec, kao i na usporavanje uslužnog sektora. To bi moglo negativno da utiče na tržište nafte i spriječi značajniji rast cijena u predstojećim nedjeljama”, ocjenjuje predsjednik sektora za naftu i gas kompanije EY u Aziji Sanjev Gupta.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI), koji prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama, mirovao je na 49,8 poena, kao i prethodnog mjeseca, naveo je kineski Zavod za statistiku. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *