Mercedes donosi budućnost u automobilizam

Dodajte komentar

Na sajmu automobila u Tokiju Mercedes je predstavio futuristički mini-van sa “Plug-in” hibridnim pogonom koji kombinuje vodonične gorivne ćelije, elektromotor i baterije.

Mercedes Vision Tokyo je mini-van koji se nadovezuje na koncept F 015 “Luxury in Motion”, koji kao pogonsko gorivo takođe koristi vodonik.

Novi koncept je dizajniran i konstruisan sa idejom da se dopadne takozvanoj “Generaciji Z”, koja je rođena posle 1995. i čiji pripadnici će u ne tako dalekoj budućnosti dominirati među kupcima automobila.

1

Stilski, Vision Tokyo podsjeća na pomenuti Mercedes F 015. Na prednjem dijelu ističe se ogromna maska sa plavim fluorescentnim LED osvjetljenjem, a ambijentalno svjetlo u istoj boji ukrašava i velike, 26 inčne točkove, donje bočne dijelove vozila i zadnji branik.

Automobil je opremljen i kamerom koja pokriva 360 stepeni i koja uz pomoć brojnih senzora ima zadatak da po potrebi omogući autonomno kretanje koncepta, bez pomoći vozača.

2

Vozilo je dugačko 4.803 mm, široko 2.100 mm a visoko 1.600 mm. Točkovi su pomjereni što više prema uglovima karoserije tako da je kabina izuzetno prostrana.

U automobil se ulazi kroz široka vrata sa lijeve strane vozila. Vrata se otvaraju nagore a nedostatak centralnih krovnih nosača omogućava komforan pristup unutrašnjosti.

3

Enterijer je organizovan kao garnitura za sjedjenje u nekoj dnevnoj sobi, a Mercedes tvrdi da se u “sofu” udobno može smjestiti pet odraslih osoba.

Putinici su okruženi LCD ekranima, a potpuni SF efekat postignut je pomoću multimedijalnog sistema sa 3D hologramom.

Iako je vozilo ima sistem autonomne vožnje, ipak je ostavljena mogućnost da autom osim kompjutera upravlja i vozač koji ima svoju izdvojenu poziciju.

4

Za pogon je odabran sistem koji je predstavljen na konceptu F 015 “Luxury in Motion”.

U osnovi, automobil se kreće uz pomoć električne energije, koja se može dobiti na dva načina – iz vodoničnih gorivnih ćelija ili punjenjem baterija preko specijalnog bežičnog punjača.

5

U Mercedesu kažu da je maksimalni radijus kretanja sa jednim punjenjem 980 km, od čega gorivne ćelije obezbjeđuju 790 a baterije 190 km.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *