Azerbejdžanski kapital otvara banku u Podgorici

Dodajte komentar

Crna Gora može biti dobra adresajer nudi bolje uslove za poslovanje stranim kompanijama od bilo koje države Zapadnog Balkana, rekao je premijer Milo Đukanović, koji se juče sastao sa najvišim zvaničnicima Azerbejdžana u Bakuu.

Razgovarali su o otvaranju azerbejdžanske banke u Crnoj Gori, gasnim terminalima u Luci Bar i gasifikaciji Crne Gore, te unapređenju aerodromske i putne infrastrukture.Premijer Azerbejdžana Artur Rasizade izjavio je da potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti carina i zaštite životne sredine predstavljaju novo razdoblje u odnosima sa Crnom Gorom. On je naglasio da cijeni odnose sa Crnom Gorom, koji su na visokom nivou.

– Formirana je Međuvladina komisija za ekonomsku saradnju i nadam se da ćemo u ekonomskoj sferi dostići nivo političkih odnosa. Bez obzira na sve kataklizme u svijetu i pad cijene nafte, od koje mi zavisimo, ekonomski razvoj je stabilan. Treba napraviti plan kako bi naši narodi upoznali jedni druge, a Azerbejdžan je otvoren za Crnu Goru poručio je Rasizade.

Đukanović je kazao da je u CBCG u toku procedura za formiranje banke sa azerbejdžanskim kapitalom.

– Za nas je značajan bankarski sektor, a vi ćete imati dobru bankarsku logistiku rekao je Đukanović premijeru Azerbejdžana, koji je odgovorio da je saglasan sa ovim što je rekao njegov crnogorski kolega, dodajući da treba detaljnije razraditi ta pitanja.

Rijetki primjeri

Đukanović je ocijenio da su rijetki primjeri da dvije zemlje za manje od 10 godina naprave tako dobre međudržavne odnose i na tako visokom ekonomskom nivou.

Realizovali smo projekte u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane. Crna Gora na planu ekonomskog razvoja i integracija u EU i NATO postiže ciljeve koje je zacrtala. Pored političke saradnje, koja je temelj naših odnosa, najkrupnije investicije realizovala je kompanija SOCAR. Gradnja turističkog rizorta Porto Novi u Kumboru, uz mala odstupanja, biće realizovana u predviđenom roku kazao je Đukanović.

Međusobno povjerenje

Đukanović se prethodno sastao i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, koji je izrazio zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa dvije države.

Izgradili smo međusobno povjerenje i razvijamo odnose kao zemlje partneri. Postoje realne mogućnosti da nastavimo saradnju kroz realizaciju projekata iz oblasti energetike i turizma i jačanjem odnosa među našim biznis strukturama u raznim oblastima kazao je Alijev.

Đukanović je odvojeno razgovarao i sa ministrom ekonomije i kopredsjedavajućim Međuvladine komisije Šahinom Mustafajevim, predsjednicima SOCAR-a i aviokompanije Azerbaijan Airlines Rovnagom Abdulajevim i Džahangirom Askerovim.

Dvodnevni boravak Đukanovića sa saradnicima nastavlja se danas posjetom turističkom centru Gabala.

Dogovor o izgradnji gasovoda kroz Crnu Goru

Sa predstavnicima SOCAR-a smo razgovarali kako da udružimo snage u pripremi gasne infrastrukture, kako bi 2020. godine kad gasovod od Kaspijskog jezera stigne u Albaniju bio lako dostupan i Crnoj Gori, rekao je Đukanović i podsjetio da je naša obaveza da pripremimo infrastrukturu za Jadranski gasovod.

Na taj način bi se riješilo jeftinije i pouzdanije pitanje energetske zavisnosti naših preduzeća i građana zaključio je Đukanović.

Izgradnja gasovoda od nalazišta Šah Deniz do EU je u toku, naveo je, i za očekivati je da će se njegov prvi krak tzv. TANAP realizovati do 2018. godine, a drugi krak koji vodi preko Grčke i Albanije do Italije do 2020. Paralelno sa tim potrebno je izgraditi gasnu infrastrukturu u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *