Kalaču još jedan mandat?

Dodajte komentar

Skupštinski odbor za ekonomiju u petak bi trebalo da se izjasni o Inicijativi za pokretanje procedure za izbor bankarskog ombudsmana, jer aktuelnom bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču ističe prvi mandat.

Kalač je prvi bankarski ombudsman u Crnoj Gori i na tu poziciju je izabran početkom novembra 2010. godine, u skladu sa Zakonom o bankama.Prema Zakonu, bankarski ombudsman se bira na pet godina i nakon isteka mandata može biti izabran još jedanput. Bankarskog ombudsmana bira Skupština.

Bankarski ombudsman je zaštitnik finansijskih prava klijenata banaka, mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI), kreditnih unija u Crnoj Gori. On u vansudskom postupku učestvuje u rješavanju spornih pitanja između klijenata i banaka, odnosno mikrokreditnih finansijskih institucija i kreditnih unija. Klijenti i žiranti se bankarskom ombudsmanu žale na banke i MFI, a u devet mjeseci ove godine obratilo mu se ukupno njih 429, dok je procesuirano 57 njihovih zahtjeva za zaštitu finansijskih prava.

Kalač je ranije saopštio da za devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu 16 odsto povećan broj prigovora na banke i mikrofinansijske institucije od 16 odsto najviše zbog prigovora na Hypo Alpe Adria banku (HAAB), zbog primjene Zakona o konverziji kredita u švaj carskim francima (CHF) u eure koji je Skupština usvojila krajem jula. Zakon je stupio na snagu krajem avgusta, a HAAB je imala obavezu da u periodu od 30 dana obavi konverziju kredita po zvaničnom kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora, a nakon toga obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *