Spoljnotrgovinska razmjena veća 1,8 odsto

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,6 milijardi eura, što je 1,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 218,8 miliona eura, što je 8,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan uvoz bio je 3,7 odsto veći i iznosio je 1,38 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,8 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 18 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, sa oko 63,6 miliona eura, a čine ih obojeni metali u iznosu od 42,5 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 16,9 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 301,3 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 85,3 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 64,8 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 47,1 miliona, Italija sa 34,5 miliona i Bosna i Hercegovina BiH sa 23,1 milion eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu pojedinačno su bili Srbija sa 387,7 miliona eura, Kina sa 143,7 miliona i BiH sa 93,4 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine CEFTA i Evropskom unijom EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *