Tunis masovno zatvara hotele

Dodajte komentar

U Tunisu je u septembru privremeno zatvoreno najmanje 70 hotela zbog terorističkih napada na dva ljetovališta ove godine, što je ozbiljno ugrozilo turistički sektor koji čini oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Situacija je krajnje sumorna. Stopa popunjenosti smještajnih kapaciteta u zemlji ne prelazi 20 odsto“, izjavio je za privatnu radio stanicu Mozaik FM predsjednik Federacije tuniskih hotelijera Raduan Ben Salah.

„Od početka septembra 70 hotela je moralo da se zatvori zbog nedostatka gostiju, a i drugi će morati da pođu tim putem“, dodao je on.

„Takva situacija će dovesti do tehničke nezaposlenosti radne snage u ovom sektoru“, ocijenio je Ben Salah napomenuvši da će im vlada isplaćivati pomoć od 90 evra mjesečno i uplaćivati socijalno osiguranje tokom šest mjeseci po otpuštanju.

U turističkom sektoru Tunisa, koga je prošle godine posjetilo šest miliona turista, posredno ili neposredno radi oko 400.000 ljudi.

Turizam, koji predstavlja oko 10 odsto nacionalnog BDP, trenutno prolazi kroz ozbiljnu krizu zbog terorističkih napada džihadista Islamske države na muzej Bardo u Tunisu u martu ove godine u kome je poginulo 22 ljudi i na ljetovalište u Susu u junu kada je nastradalo 38 osoba.

Ljetnja sezona je mogla djelimično da bude spašena nacionalnom i regionalnom klijentelom, prije svega iz Alžira, ali dolasci evropskih turista su prepolovljeni od januara ove godine.

Međunarodni hotelski lanci su nedavno saopštili da će tokom zime zatvoriti svoje objekte.

Ekonomija Tunisa nakon protesta i promjene vlasti 2011, je i dalje u teškoj situaciji. Očekivani privredni rast za 2015. biće ispod jedan odsto, a za 2016. ne veći od 2,5 odsto, prenio je AFP.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *