Goldman Sachs podbacio – neto dobit i prihodi niži od očekivanja

Dodajte komentar

Dobit Goldman Sachsa u tromjesečju od jula do septembra podbacila je u odnosu na očekivanja analitičara. U istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila je 2,24 milijarde dolara ili 4,57 dolara po dionici, dok je u ovoj godini pala na 1,43 milijarde dolara ili 2,90 dolara po dionici.

Prihodi banke pali su na 6,86 milijardi dolara, piše Bankamagazine.

Golman Sachs je američka banka koja najviše zavisi od Wall Streeta i pad dobiti posljedica je opreza ulagača, piše Wall Street Journal.

Analitičari u anketi Thomson Reutersa u prosjeku su očekivali da će prihodi iznositi 7,13 milijardi dolara uz neto dobit po dionici od 2,91 dolara.

Vrijednost dionice banke pala je nakon objave rezultata 1,4 posto, na 177,01 dolara.

Rezultati Goldman Sachsa odjek su rezultata drugih velikih banaka, poput Morgan Chase & Co., koje su ranije ove sedmice objavile razočaravajuće rezultate, uz nekoliko svijetlih tačaka poput velikog broja preuzimanja i spajanja, te ulazak u novo teško razdoblje na tržištu fiksnih prinosa, valuta i roba.

Banka je objavila da su joj prinosi od trgovanja fiksnim prinosom, valutama i robama pali za trećinu, na 1,46 milijardi dolara, dok su prihodi od trgovanja dionicama porasla 9 posto na 1,75 milijardi dolara.

“Slabija aktivnost na tržištu i pad cijena tokom kvartala posljedica su obnovljene zabrinutosti zbog globalnog ekonomskog rasta”, navodi u saopštenju izvršni direktor banke Lloyd Blankfein.

“Očekujemo i dalje jačanje aktivnosti u investicijskom bankarstvu i investicijskom upravljanju”, poručio je Blankfein.

Dionice Goldman Sachsa od početka godine izgubile su 7,4 posto vrijednosti dok je KBW indeks bankarskog sektora u istom razdoblju pao 6,7 posto.

Bankamagazine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *