Ukupna premija osiguranja u Srbiji porasla gotovo 16%

Dodajte komentar

Ukupna premija u sektoru osiguranja u drugom tromjesečju je iznosila 41,1 milijardu dinara, što je rast od skoro 16 posto u odnosu na isti period lani.

U strukturi premije, kako pokazuje Izvještaj za drugo tromjesečje u sektoru osiguranja koji je objavila Narodna banka Srbije, udio neživotnih osiguranja iznosio je 78,7 posto, a udio životnih osiguranja 21,3 posto.

Rast udjela životnih osiguranja sa 20,4 posto u istom periodu prethodne godine posljedica je nominalnog rasta tih osiguranja od 21,3 posto.

Premija neživotnih osiguranja u drugom tromjesečju bilježi rast od 14,5 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Premija osiguranja od autoodgovornosti je ostvarila rast od 39,2 posto, dok su premija imovinskih osiguranja, premija osiguranja od posljedica nezgode i premija osiguranja motornih vozila – kasko zabilježile pad od 4,1 posto, 1,2 posto i 0,7 posto, respektivno.

Osiguranje od posljedica nezgode, koje, između ostalih, obuhvaća i obavezna osiguranja kao što su osiguranje putnika u javnom prometu i osiguranje zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, u drugom tromjesečju godine bilježi udio od pet posto.

Ako se usporedi udio premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, uočava se njegov blag rast s 2,3 posto u drugom tromjesečju 2014. godine na 2,4 posto u istom periodu ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *