KBM banka traži udio u Unipromu

Dodajte komentar

Credy banka Kragujevac, u vlasništvu Nove kreditne banke Maribor, pokrenula je parnicu protiv Uniproma, biznismena Veselina Pejovića i traži 49 odsto udjela u nikšičkoj kompaniji jer nije mogla naplatiti mjenicu po osnovu nevraćenog kredita od oko 973,26 hiljada eura.Banka je krajem juna 2014. podnijela zahtjev Privrednom sudu za prinudnu naplatu mjenice i duga po osnovu nevraćenog kredita, odobrenog 2010, ali kao povjerilac nije mogla da naplati mjenicu u Crnoj Gori, zbog čega je pokrenula parnicu. Parnica protiv Pejovića izmještena je iz Podgorice u nikšićki sud, a kragujevačka banka, prema prvobitnom predlogu o izvršenju, planirala je da se naplati procjenom i prodajom 49 odsto udjela u Unipromu, koji rukovodi i gazduje imovinom Kombinata aluminijuma (KAP).

Kod kragujevačke banke prvobitno se po osnovu kredita odobrenog 22. juna 2010. zadužila firma Uniprom metali iz Stare Pazove.

Iz te banke koja je promijenila naziv u KBM banku iz Kragujevca tvrde da mjenica nije sačinjena na način koji odgovara jedinstvenom mjeničnom blanketu u upotrebi u Crnoj Gori, niti se može naplatiti u Crnoj Gori.

Pejović je iznenađen što se ovaj parnični postupak uopšte i vodi jer, kako kaže, crnogorska firma nema nikakve veze sa firmom Uniprom metali iz Stare Pazove.

Na pitanje ima li bojazni da zbog duga KBM banci iz Kragujevca bude oglašena prodaja 49 odsto vlasništva u kompaniji Uniprom, Pejović je odgovorio da “crnogorska kompanija Uniprom Nikšić nema nikakve veze sa bankom KBM iz Kragujevca, niti se banka može naplatiti iz imovine Uniproma Nikšić”.

“Volio bih da vidim dokument ili ugovor o kreditu kojim se potvrđuje da je Uniprom Nikšić dobio kredit od KBM banke ili da je na bilo koji način dio ove priče. Javni izvršitelj (Siniša) Mugoša je predsjednik Komore javnih izvršitelja i po našem prigovoru odbacio je predlog za izvršenje. Uniprom Nikšić je zdrava firma koja dobro posluje i redovno plaća poreze i doprinose”, istakao je Pejović.

Na pitanje zašto je predmet izmješten iz Podgorice u Nikšić, Pejović je odgovorio da je Uniprom registrovan u Nikšiću. U nikšićkom sudu do sada je odgođeno više ročišta zbog neuredne dostave strankama.

Pejović: “Falična” mjenica je pitanje za banku ne za Uniprom

Na pitanje “Vijesti” da li kragujevačka banka želi da proda isti procenat vlasništva Uniproma koji je založen u korist turske kompanije po osnovu komercijalog aranžmana, Pejović j$ odgovorio “da nikakve akcije firme Uniprom iz Nikšića nemaju veze sa kreditom iz KBM banke”.

“A to što navodite da mjenice banke nijesu sačinjene kako treba to zaista nije pitanje za nas već za banku. Zar mislite da javni Izvršitelj ne bi reagovao da je imao osnova?”, pitao je Pejović.

On je objasnio da sa turskom kompanijom (Ekin Madet Tfcaret ve Sanayi A.S-prim. aut) ima ugovor o isporuci četiri hiljade tona metala iz KAP-a.

“Do sada smo već isporučili ugovorenom dinamikom 2,5 hiljada tona. Svakog mjeseca se turskoj kompaniji izvini po 500 tona metala i još su ostale isporuke za tri mjeseca kako bi ovaj ugovor bio ispunjen s naše strane, zaključno sa 31. decembrom”, objasnio je Pejović.

Kao garanciju da će ispoštovati isporuku četiri hiljade tona metala, zbog plana njihove proizvodnje, Pejović im je, kao sredstvo obezbjeđenja dao 49 odsto akcija u firmi Uniprom Nikšić.

“Ali evo, još tri mjeseca (je ostalo-prim. aut) i onda smo ispuni naše obaveze i akcije se vraćaju Unipromu*’, zaključio je Pejović.

VIjesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *