Irska smanjuje porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na 6,25 posto

Dodajte komentar

Irski ministar financija Michael Noonan najavio je kako će ta zemlja dodatno smanjiti porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na 6,25 posto, piše The Telegraph.

Kako bi i dalje ostala konkurentna i privukla još više svjetskih korporacija i tehnoloških divova u svoju državu, Irska se obvezala da će svakoj kompaniji koja ulaže u istraživanje i razvoj patenata i inovacija ponuditi izuzetno mali porez na dobit. To je dio programa pod nazivom “knowledge development box” (znanjem do razvoja), kroz koji Irska gradi svoju kompetitivnost i svoj novi ekonomski model.

“Jedan je uslov – sve to mora biti registrovano u Irskoj, svaki patent i svaka novozaposlena osoba mora biti registrovana u Irskoj”, poručio je ministar Noonan.

Inače, u Irsku je već preselilo poslovanje više od 1000 najvećih svjetskih kompanija i to upravo zbog niskog poreza na dobit. Nije tajna kako je i postojeća stopa od 12,5 posto bila sklona pojedinačnim dogovorima kompanija i irske Vlade. Ovim potezom, nada se Dublin, Irska će zadržati primat u privlačenju novih kompanija i nastaviti da bilježi impresivan ekonomski rast.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *