Radnici Duvanskog protestuju ispred kancelarije direktora

Dodajte komentar

Oko 50 radnika proizvodnje Duvanskog kombinata u stečaju ušlo je juče ujutru, oko osam sati, u upravnu zgradu preduzeća, gdje su, ispred kancelarije izvršnog direktora u ostavci Slavoljuba Vukašinovića protestovali do 12 sati.Predsjednica Novog sindikata DKP-a Snežana Vidaković podsjetila je da je 69 članova tog sindikata prekinulo proizvodnju u DKP-u 29. septembra zbog neisplaćene avgustovske zarade za radnike u proizvodnji, odnosno julske za zaposlene u administraciji. Kako je kazala, radnici u proizvodnji potražuju ukupno dvije plate, računajući i platu za septembar, koja je zarađena, dok se zaposlenima u administraciji duguju ukupno tri zarade.

– Okupljali smo se u prostorijama fabrike, azatim smo odlučili da taj protest iskažemo i u upravnoj zgradi i ubuduće, do nekog perioda, što je stvar dogovora, okupljaćemo se u hodniku ispred kancelarije izvršnog direktora. Imamo ljude koji na posao dolaze iz Zete i izloženi su troškovima, pa ćemo najvjerovatnije napraviti dogovor da se protest odvija u smjenama od nekih 20 radnika, kako bismo podijslili taj teret, rekla je Vidakovićeva.

Ona je istakla da nezadovoljni radnici ne namjeravaju da izazivaju incidente i da će se za svoja prava boriti zakonski dozvoljenim sredstvima.

-Nije poštovan dogovor jer nam je bila data garancija da ćemo dobiti dvije zarade. Međutim, isplaćena nam je samo jedna plata, pri čemu se podrazumijevalo da treba da radimo. U smislu izvjesne likvidacije firme, pošto DKP ne posjsduje ni zemljište, ni zgrade, pa čak ni mašine, jer one pripadaju Novom duvanskom kombinatu, mi ne možemo da dobijemo svoje zarade osim ukoliko ostane nešto repromaterijala ili gotovog proizvoda, što pripada stečajnoj masi. Ukoliko se nastavi sa ovakvim načinom funkcionisanja i rada, a stečajna masa ne bude dovoljna za isplatu naših zarada, to bi na period od nekoliko mjeseci predstavljalo rizik da nam ostanu neisplaćene plate, jer bi to značilo da radimo posao za koji nam niko ne garantuje da će na kraju biti plaćen, naglasila je Vidakovićeva.

Ona je podsjetila da su predstavnici sindikata u nekoliko navrata razgovarali sa Vukašinovićem u nadi da će im on ponuditi neko rješenje jer su radnici pokazali spremnost da da rade i sačekaju završetak tendera za privatizaciju, odosno dokapitalizaciju Novog duvanskog, ali su naiši na zid ćutanja.

– Govorimo o odnosu koji prelazi u međusobno nepovjerenje i u tom smislu nam je neprihvatljivo da radimo u narednim mjesecima a da pritom uopšte ne znamo kada bi moglo da dođe do isplate zarada. Kašnjenje u isplati zarada traje već tri godine uprkos velikom obimu proizvidnje. Veoma smo zabrinuti kako će sve to da se završi jer je likvidacija DKP-a izvjesna, kazala je Vidakovićeva.

Ona je dodala da im je ministar poljoprivrede Petar Ivanović u petak odgovorio na dopis, sugerišući im da se sačekaju da prođe tender.

Problematični i staž i otpremnine

Vidakovićeva ističe da je realno njihovo očekivanje da se sa obimom proizvodnje od 100 tona mjesečno radnicima redovno isplaćuju plate.

– Mnogo bitniji dio koji treba da uradimo vezan je za buduću privatizaciju. Svi su zainteresovani za tog nekog budućeg partnera i buduću fabriku koja treba da se gradi. Treba da se potrudimo da se uposli što više ljudi i da uslovi prilikom zapošljavanja budu zadovoljavajući. U tom smislu, generalno sam zadovoljna učinkom Novog sindikata u periodu od ova tri mjeseca, otkako je osnovan. Dovoljno je to što je postignuto jedinstvo oko nekih stvari, a problema je dosta, jer pored neredovnih zarada, već tri godine nam ne uplaćuju staž, i to ne samo zaposlenima, već i za oko 20 kolega koje imaju uslov za penziju, ali ne mogu da ostvare to pravo zbog neuplaćenih doprinosa. Tu je i pitanje socijalnog programa, odnosno otpremnina, koje u prosjeku iznose 12 hiljada eura po radniku, a koje su zagarantovane sporazumom iz 2010. godine, rekla je Vidakovićeva.

Ona je istakla da nema novca od rate koju je „Zetagradnja” Blagote Radovića uplatila za kupovinu imovine DKP-a, pa su radnici dovedeni u situaciju da im u slučaju likvidacije Duvanskog ne mogu biti isplaćene otpremnine.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *