Neće tužiti Duvanski ako se isele do 2017.godine

Dodajte komentar

Vlasnik Zetagradnje, i odnedavno imovine Duvanskog kombinata Blagota Baća Radović neće tužiti tu poDgoričku firmu, ukoliko se ona iseli iz objekata blizu Delta sitija u Podgorici do 2017. godine.– Veoma sam strpljiv jer su raspisali tender koji će važiti do kraja novembra. Nadaju se da imaju ozbiljnog partnera koji bi uložio u duvansku industriju, pa bi u tom slučaju našli zajednički jezik. Ako bi se iselili iz fabrike u narednih 12 do 15 mjeseci i omogućili mi nakon toga da uđem u posjed, ne bih tražio nikakvu nadoknadu štete, rekao je Radović za „Dan”.

Na pitanje šta bi bilo ako bi se taj rok probio, odgovorio je: „O tom-potom”.

Zetagradnja je ponudila za imovinu DKP-a 2010. godine 13,2 miliona eura, ali je od te sume platila samo 7,3 miliona. Ostagka od 5,9 miliona eura je oslobođena po osnovu penala koje joj je DKP plaćao jer nije oslobodio lokaciju, kamata na ranije uplaćeni iznos od osam odsto i troškova rušenja. Penali su mjesečno iznosili 98 hiljada, a plaćani su od marta 2013. godine do aprila ove.

– Plaćanje penala je stopirano nakon 30. aprila. Tako će biti sve dok ne vidimo ishod tendera. U pitanju je moja dobra volja, kao što je bila 2012. godine. DKP je trebalo da se iseli sa te lokacije do aprila 2012. godine. Tada sam im rekao da imaju još godinu bez naknade štete da se isele – naveo je Radović.

Njemu je etečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević dao potvrdu krajem aprila da je izmirio sve obavze prema DKP-u, a imovina je na Zetagardnju upisana 10. jula. U pitanju je zemljište od 43,6 hiljada kvadraata i 20,3 hiljade kvadrata poslovnog prostora.

Po osnovu penala cijena je umanjena za 2,5 miliona, po osnovu kamata 2,6 miliona, dok su troškovi rušenja 700 hiljada eura. Iznos štbte po osnovu kamata i kašnjenja u primopredaju nepokretnosti stečajni upravnik je odbio od potraživanja Vlade iz stečajne mase, jer je primopredaja, kako je kazao, bila njena obaveza. U pitanju je iznos od 5,1 milion.

Kupovinom imovine DKP-a bavi se Skupština, koja je formirala anketni odbor da utvrdi da li je prilikom prodaje zaštićen državni i javni interes. Imovica je prodata sredinom 2010. godine, 20 dana nakon što je uveden stečaj. Inicijatori parlamentarne istrage smatraju da je to bilo nezakonito jer lreduzeće nije bilo u bankrotu, već je podnesen plan reorganizacije i zbog toga se nijesu stekli uslovi za prodaju.

Sredinom sedmice počelo ss sa saslušanjima izvrnšog direktora Slavoljuba Vukašinovića i predsjednika odbora direktora Ilije Kračkovića, a ove sedmice anketni odbor saslušaće stečajnog upravnika i sudije, kao i vlasnika Zetagardnje.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *