Prosječna likvidna sredstva banaka 772,8 miliona eura

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u julu su iznosila 772,8 miliona eura, 16,7 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.  U odnosu na jul prošle godine, prosječna likvidna sredstva porasla su 29,7 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u junu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka je na kraju jula iznosila oko 3,33 milijarde eura i bila je 2,8 odsto viša nego prethodnog mjeseca. Bilansna suma je u odnosu na jul prošle godine porasla 9,3 odsto.

U strukturi aktive banaka, u julu su dominantno učešće od 72,4 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 15,3 odsto, dok se 12,3 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,5 odsto ostvarili su depoziti, kapital 14,1 odsto, pozajmice 7,8 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,6 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka je na kraju jula iznosio 470,1 milion eura i bio je veći 3,2 odsto na mjesečnom, a 9,2 odsto veći na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *