A2A pregovara o gradnji elektrana u Brodarevu

Dodajte komentar

Kanadska kompanija Rezervoar kapital korporejšen poslala je italijanskoj kompaniji A2A pismo namjere kako bi inicirala pregovore o partnerstvu u gradnji hidroelektrane Brodarevo u južnoj Srbiji.

A2A će imati vremena do 24. novembra da donese odluku i da dogovorimo definitivan sporazum naveli su iz kanadske kompanije, prenosi Marketvoč.A2A od 2009. godine upravlja Elektroprivredom, a trenutno pregovara sa Vladom o nastavku saradnje u energetskoj kompaniji. Glavni problem u nastavku saradnje je stav A2A u vezi sa gradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Italijani u ovom momentu ne žele da krenu u projekat koji bi trebalo da košta 340 miliona eura, već žele da povrate uloženih 430 miliona u akcije EPCG, što je glavni kamen spoticanja u pregovorima sa Vladom koji traju godinu dana. Gradnja dvije hidroelektrane na Brodarevu, za šta su Kanađani dobili koncesiju na 30 godina, trebalo bi da košta 185 miliona dolara. Rezervoar kapital traži partnera u ovom projektu od polovine 2014. godine da podrži projekat koji je počeo prije nekoliko godina.

Nakon razgovora sa velikim brojem internacionalnih kompanija zainteresovanih za projekat, kompanija je izabrala da uđe u detaljnije pregovore sa A2A, koja ima iskustva i investicija u regionu. A2A je investirala 436 miliona eura 2009. godine za 43,7 odsto akcija u Elektroprivredi Crne Gore, koja upravlja sa hidroenergetskim projektima u blizini Brodareva piše Marketvoč.

A2A, kako su kazali, druga je energetska komianija u Italiji, koja proizvodi 53 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Osim investicija u Crnoj Gori, A2A ima strategiju da razvija biznis na Balkanu, zbog čega ih Kanađani žele za partnere u gradnji hidroelektrana na Brodarevu.

Jačina hidroelektrana na Brodarevu biće 59,1 megavat. Troškovi izgradnje po megavatu iznosiće 3,13 miliona dolara.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *