Velikim američkim kompanijama prijeti najveći pad zarada u šest godina

Dionice metalurškog diva Alcoe sa sjedištem u New Yorku nisu rasle prema očekivanjima. Poslovni izvještaju za treći kvartal pokazuju da kompaniji prijeti najveći pad dobiti od finansijske krize 2009. godine, javlja AP.

Cijena dionice Alcoe samo u četvrtak na Wall Streetu pala je za više od 4 posto, kao rezultat pada prihodu u trećem tromjesečju – za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. na 5-6 milijardi dolara.

Zatvaranje fabrika

Alcoa smanjuje svoju ranjivost na niske cijene roba zatvarnjem fabrika i rezanjem troškova u rudarstvu i preradi poslovanja. Takođe, više se fokusira na izradu metalnih proizvoda za avio industriju i automobile, gdje je potražnja i dalje snažna.

Prošli je mjesec ova stogodišnja kompanija najavila da će podijeliti u dvije kompanije.

Dobit velikog proizvođača pića PepsiCo pala je za 73 posto, dok je prihod pao za 5.2 posto, piše Wall Street Journal. Dogodilo se to ponajviše zbog otpisa 1.36 milijarde dolara u Venezueli, zbog promjene računovodstvenih mjera.

Jak dolar i niske cijene nafte

Zbog jakog dolara, niske cijene nafte i pada potrošnje prvi poslovni rezultati na Wall Streetu nisu bajni. Reutersovi analitičari procjenjuju da je dobit kompanija berzanskog indeksa S&P 500 u trećem tromjesečju pala za 4.5 posto u odnosu na isto razdobolje prošle godine.

Najveći pad nafte u posljednjih godinu dana mogao bi prouzrokovati pad dobiti u naftnom sektoru, za 64 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari očekuju i pad dobiti američkih kompanija i u četvrtom kvartalu. To bi moglo značiti i tzv. “recesiju zarada”, odnosno pad profita dva kvatrala za redom. No, ovo su tek procjene i treba pričekati objave izvještaja.

Telegram

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.