Italija tužila Standard & Poor’s i Fitch

Dodajte komentar

Italijanski tužioci podnijeli su tužbe protiv zaposlenih u kreditnim agencijama koje su srušile kreditni rejting Italije i izjednačile ga s rejtnigom Kazahstana. Pet zaposlenih globalne kreditne rejting agencije Standard & Poor’s i jedan zaposlenih Fitcha optuženi su da su nanijeli nepravednu štetu Italiji svojim ulogama u odlučivanju o kreditnom rejtingu 2011. i 2012., piše Financial Times.

To je najnovija u nizu tužbi koje su podignute protiv najvećih svjetskih kreditnih agencija zbog njihove uloge u finansijskoj krizi. Ova se tužba razlikuje od prethodnih jer su osim agencija optuženi i njihovi zaposleni, iako je s obzirom na proteklo vrijeme, njih nekoliko napustilo agencije i sada radi na drugim radnim mjestima.

Prošle je godine italijanska državna agencija za nadzor bila ismijavana jer je izjavila da može tražiti više od 200 milijardi eura odštete jer S&P nije uzeo u obzir italijansku istoriju, umjetnost i krajolik kada im je snižavao rejting. Od 2012. rejting te zemlje je dodatno pao i sada je samo jedn nivo iznad smeća zbog slabog ekonomskog rasta i jednog od najvećih dugova na svijetu.

“Slučaj se temelji na nerazumijevanju naše uloge. Mi podržavamo transparentnost i likvidnost tržišta pružajući nezavisno mišljenje na temelju naših javnih i transparentnih metodologija”, rekli su iz S&P-a, dodavši da agencija stoji iza ocjene rejtinga Italije, prije i tokom krize u eurozoni.

“Od početka tvrdimo da ovaj slučaj nema osnove i nastavićemo da se žestoko branimo”, kaže Fitch koji je uvjeren da će na sudu biti oslobođen optužbi, baš kao i njegovi zaposleni.

Poslovni puls

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *