Kako da ne mrzite posao koji radite?

Možda ne želite da priznate jasno i glasno, naročito u vrijeme recesije i nestabilne ekonomske situacije, ali možda ne volite svoj posao.

I to vas pomalo straši. Na kraju krajeva, znate da postoje ljudi koji bi dali sve da su na vašem mjestu. No, osjećate se jadno i očajno iz dana u dan i to nije dobro za vas, vaše tijelo, um i duh.Ovo je ključna tajna ako živite s poslom kojeg ne volite: ako ne možete da promijenite svoj posao, promijenite svoj stav toliko jako da u svom poslu počnete uživati. To je pravi izazov, a svi mi volimo izazove. Probajte da promijenite stav i u svoj poslovni život ćete unijeti mir, udobnost, sreću i stabilnost.

I malo je puno

Razmislite o malim stvarima koje radite u toku dana. Na primjer, na putu do posla ili sa posla. Velika je vjerovatnoća da ste rutinu učinili nepodnošljivom sami, i to bez razloga. Napravite popis stvari koje vas čine srećnim i koje vam pružaju užitak na poslu. Ako se ne možete baš ničega sjetiti, počnite da stvarate materijale za tu listu.

Njegujte društvene odnose

Porazgovarajte s konobarom dok pijete kafu prije posla ili tokom pauze. Porazgovarajte s članovima svog tima čak i ako ne morate ništa da odradite. Izdvojite vrijeme da pomognete onome kome je pomoć potrebna i nemojte očekivati apsolutno ništa zauzvrat. Osjećaj povezanosti s ljudima koje susrećete tokom radnog dana će vas podstaći da zavolite svoj posao.

Budite uredni i pedantni

Baš svaki posao, od priprema za sastanak do slaganja papira, gledajte kao na nešto nad čime imate kontrolu. U stvari, kada obavljate stvari zato što možete, a ne zato što morate, postaće vam užitak obavljati ih. Svoje radno mjesto držite urednim, ne dopustite da bude u haosu jer će tada polagano nastajati haos i u vašoj glavi. Nemojte obaveze odrađivati samo da ih se riješite. Odradite svaki dio posla tako da se time možete ponositi.

Važnost društvene podrške

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti ako ne volite svoj posao je da stvorite društveno okruženje koje vam odgovara.

Budite prijateljski nastrojeni

S kolegama na poslu održavajte prijateljski i iskren odnos. Svako voli iskrenost, koliko god ona ponekad teška bila. Razgovarajte s njima o problemima na poslu i o tome šta biste zajedno mogli da uradite da vam svima bude ugodnije.

Budite pozitivni

Ako radite u okruženju koje baš i nije naročito pozitivno, postanite izuzetak. Rijetki su slučajevi kada negativnu atmosferu baš nikako ne možete promijeniti u pozitivnu. Ako ste već dali sve od sebe i nije uspjelo, nemojte dopustiti da okolina narušava vaš mir.

Zadržite privatnost

Ne morate s kolegama na poslu dijeliti informacije o svom privatnom životu. Ako ste srećnik koji je na radnom mjestu upoznao novog prijatelja, onda zbilja ni nemate razloga da ne volite svoj posao.

Budite osoba od povjerenja

Dobra atmosfera na radnom mjestu će biti još bolja ako ćete znati da ono što kažete u povjerenju i ostaje u povjerenju. Budite osoba za koju će svi znati da joj se mogu povjeriti i obratiti kada se susretnu s problemima.

Biznis.ba/NN

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *