Bivši predsjednik Američke centralne banke: Više ljudi treba da je u zatvoru zbog finansijske krize

Mnogo više bankara bi trebalo da se nađe u zatvoru zbog radnji koje su dovele do najveće finansijske krize posle rata 2008. godine, kazao je u za američki USA todau bivši čelnik američke centralne banke (FED) Ben Bernanke.
On je za ovaj ugledni magazin kazao da su se američko ministarstvo pravosuđa i druge agencije više fokusirali na istrage i optužbe protiv financijskih kompanija. 

“Ja bih se više koncentrisao na istrage postupaka pojedinaca, s obzirom da je sve što je krenulo loše ili bilo nelegalno počinjeno od strane pojedinaca, a ne neke apstraktne kompanije”, kazao je Bernanke.

Bernanke je bio predsjednik Feda za vrijeme finansijske krize 2008. godine i  smatra je najgorom od Velike depresije 1930.-ih godina.On kako je kazao nije bio taj koji je trebalo da odluči treba li goniti pojedine direktore.

“Fed nije zadužen za to. Za to su zaduženi ministarstvo pravosuđa i drugi odgovorni, a mnogo napora usmjereno je na optuživanje kompanija. Finansijska kompanija svakako je zakonska fikcija, nije osoba. Ne možete kompaniju poslati u zatvor”, kazao je Bernanke.

Bernanke, koji je nakon osam godina na mjestu predsjednika Feda pošao u penziju, kaže da je finansijska kriza 2008. bila izuzetno opasna i da i dalje smatra da je Fed dobro učinio što je tada spašavao banke od propasti.

“Mislim da je bilo vrlo vjerovatno da odemo u krizu sličnu onoj iz 1930-ih godina”, kazao je Bernanke.

Izvor: Rauters.com

Check Also

U blokadi računi više od 233.000 građana

Krajem jula u Hrvatskoj su bili blokirani računi 233.200 građana, s ukupnom glavnicom duga od …

One comment

  1. Naknadna pamet iskazana kroz naknadu za knjigu koju strucna javnost nije prihvatila kao relevantnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.