Montenegro Airlines: Na zarade dodavali i do 500 eura iako su u minusu 9,5 miliona

Dodajte komentar

Menadžment Montenegroerlajnza dijelio je prošle godine varijabile na zarade iako je firma poslovala sa rekordnih 9,5 miliona eura minusa, pokazuju podaci u koje je „Dan” imao uvid. Prema podacima do kojih je došao ovaj list, u avgustu je za 65 zaposlenih isplaćeno 13.280 eura za varijabilni dio zarade, dok je na kraju godine, 29. decembra, za 35 zaposlenih 3.825 eura. Prema nezvaničnim informacijama, varijabile su dijeljene i ostalih mjeseci.Varijabilni dio zarade obično se isplaćuje kada firma posluje sa dobitkom, dok se to ne radi kada se posluje sa gubitkom, a posebno ne kada je u pitanju višemilionski, osim ukoliko se ne ide na štetu firme. Minus od 9,5 miliona eura, ostvaren u prošloj godini, rekordan je, a sve su prilike da će se ove godine povećati s obzirom na to da je u prvih šest mjeseci gubitak šest i po miliona.

Odluke o utvrđivanju prava na varijabilni dio zarade potpisivao je izvršni direktor Živko Banjević, koji je prije dvije sedmice podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora.

Varijabile koje su se isplaćivale zaposlenima iznosile su od 70 pa čak do 530 eura. Varijabila od 530 eura isplaćena je u avgustu prošle godine Ireni Krivokapić. Prema podacima „Dana” Krivokapićeva ima osnovnu zaradu od skoro 600 eura.

Zaposleni Dalibor Nikočević je u avgustu dobio 500 eura varijabile, a Mirsad Đečević, brat direktora Fonda rada Kemala Đečevića, 385 eura varijabile. Osnovna zarada Đečevića je malo preko 500 eura.

Troje zaposlenih je u tom mjesecu dobilo 350 eura, jedan 300 eura, dok su kod ostalih zaposlenih diJeljeni iznosi od 250, 200, 150, 110, 90 i 70 eura.

Zaposleni, njih 65, u avgustu su dobili varijabilu jer su, kako je u odlukama pojasnio Banjević, imali povećani obim posla i radnih zadataka, a i realizovali su ih efikasno, odgovorno i blagovremeno. U slučaju pojedinih zaposlenih, reklo bi se da su radili dupli posao, s obzirom na to da su im varijabile skoro koliko i plate.

„Dan” je povodom ovih podataka pokušao da kontaktira sa Montenegroerlajnzom, ali nisu dobili odgovore na pitanja.

Državnu kompaniju od prije dvije godine vodi Daliborka Pejović. U toj kompaniji je od sredine 2013. godine, a u prošloj i ovoj godini nacionalni avio-prevoznik je imao 16 miliona eura minusa.

Zvaničnih podataka o poslovanju nema, već su ove podatke usmeno iznijeli predstavnici MA više puta. Oni su na kraju 2013. godine imali 41 milion eura minusa. Sa 16 miliona eura dodatnog gubitka u narednih 18 mjeseci, na kraju drugog kvartala ove godine imaju 57 miliona eura minusa.

Pejovićeva je na toj poziciji naslijedila Zorana Ćurišića, koji je na čelu firme bio od osnivanja.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *