Naplaćeno 20 miliona eura više poreskih prihoda

1 komentar

Poreska uprava Crne Gore u prvih devet mjeseci 2015. godine naplatila je poreski prihod u neto iznosu od 630.672.165,82 eura, što je za gotovo 20 miliona eura više nego što je nego što je naplaćeno u komparativnom periodu 2014. godine, odnosno više od dva miliona eura iznad plana budžeta.Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, najveća stopa rasta bilježi se kod naplate koncesionih naknada, koja je u prvih devet mjeseci 2015. godine iznosila 28.062.296,81 eura, tj. 10 miliona ili čak 50 odsto više nego u istom periodu 2014. godine i u odnosu na plan budžeta, a rezultat je zaduživanja većeg broja koncesionara u ovoj godini, kao i intenzivnih aktivnosti na naplati zaostalih dugovanja po ovom osnovu.

“Treba pomenuti i naplatu doprinosa za socijalno osiguranje, koja je u navedenom periodu iznosila 312.038.360,10 eura, što je 23 miliona eura više nego u istom periodu prethodne godine, tj. 22 miliona eura više u odnosu na plan”, navodi se u saopštenju.

Pozitivan rezultat naplate prihoda ostvaren je i u septembru, kada je ukupna neto naplata iznosila 81.039.445,60 eura, odnosno sedam miliona eura više nego u septembru 2014. godine, odnosno tri miliona eura više od plana naplate za septembar 2015.godine.

“Aktivnosti na obezbjeđenju budžetskih prihoda, kako naplatom tekućih obaveza, tako zaostalih poreskih dugovanja, biće nastavljene i u predstojećem periodu, te se očekuje da će do okončanja godine biti u potpunosti ostvaren plan budžeta za 2015. godinu”, navode iz Poreske uprave.

Kako dodaju, jontinuirani trend uspješne naplate poreskih prihoda rezultat je napora poreskih službenika na povećanju fiskalne discipline, kako podsticanjem dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, tako i primjenom mjera prinudne naplate i sankcionisanjem nelegalnog poslovanja.

“Poreska uprava svoj rad zasniva na principima potpune transparentnosti, nulte tolerancije na sivu ekonomiju i neselektivnog pristupa prema svim poreskim obveznicima, dajući doprinos izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta i promovišući fer tržišnu konkurenciju u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pa ovo nije rezultat novog menadzmenta nego prof Lakicevica.
    I taman usteda za isplatu poreskog rjkesenja koej ce uskoro biti ponisteno na Upravnom sudu. Nedostaje koji par miliona, ali skoro pa taman

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *