Do 2020. struja bi mogla biti skuplja 50 odsto

Dodajte komentar

Zvaničan odgovor na pitanje koliko će cijena struje poskupiti do 2020. godine, do kada prema odluci Vlade treba 33 odsto energije da bude iz obnovljivih izvora, Pobjeda nije uspjela da dobije ni iz RAE, ni iz Ministarstva ekonomije.Iz RAE su kazali da je ta procjena u nadležnosti Ministarstva ekonomije, dok su iz Ministarstva, umjesto konkretnog odgovora, pojasnili da cijena električne energije za domaćinstva ne zavisi od udjela obnovljivih izvora energije, nego je određuje regulator.

Pobjedina računica

Da bi došla do makar grubog odgovora, Pobjeda se bavila računicom na osnovu dostupnih zvaničnih podataka.

Državna firma Crnogorski operater tržišta električne energije je uredbom obavezan da otkupljuje energiju iz obnovljivih izvora po definisanim cijenama koje se kreću od 5,04 do 15 centi po kilovatu. U slučaju da RAE, koja određuje operativne prihode energetskih kompanija, uključujući i COTEE, zadrži postojeću metodologiju obračuna tarifa, domaćinstva bi kilovat plaćala 15 centi sa PDV-om, odnosno 50 odsto skuplje nego sada, jer je odlukom Vlade predviđeno da u 33 odsto energije iz obnovljivih izvora 81,5 odsto bude hidroenergija, 13,8 odsto vjertoelektrane, 4 procenta biomasa i 0,7 odsto solarna energija pokazuje Pobjedina računica.

Manje, više

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da kada su u pitanju podsticaji proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, da krajnji potrošači ne plaćaju čitavu cijenu podsticaja nego razliku između podsticajne cijene i tržišne.

To u praksi znači da će, ukoliko cijena električne energije bude manja, podsticaji biti veći i obratno. Radi pojašnjenja, naglašavamo da se udio od 33 odsto obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji ne odnosi samo na proizvodnju električne energije već i na dio biogoriva u saobraćaju, koji pokriva deset odsto ukupnog udjela obnovljivih izvora i taj dio se ne prikazuje na računima za električnu energiju. Takođe, u preostalih 23 odsto se nalazi dio koji se odnosi na grijanje kao što je npr. grijanje na druge izvore (drvo) i taj dio takođe ulazi u nacionalni cilj obnovljivih izvora, ali se ne podstiče objašnjavaju iz Ministarstva.

Sedam HE

Oni dodaju da je sadašnja cijena električne energije iz domaćih izvora od 36,9 centi po kilovatsatu. Iz Ministarstva kažu da ne postoji prosječna cijena kilovata proizvodnje iz obnovljivih izvora, već ona zavisi od izvora iz kojeg se proizvodi elektrčna energija. Podsticajne cijene se, u zavisnosti od ovih uslova, kreću od 5,04 do 10,44 centi po kilovatu. Krajnji potrošač, da podsjetimo, ne plaća cijeli iznos podsticajne cijene, već razliku između podsticajne i cijene električne energije koju određuje regulator.

Iz ovog Vladinog resora podsjećaju da je trenutno pušteno u rad sedam malih hidroelektrana koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, ukupno instalisane snage oko deset megavata.

Boljević: Nemamo para za 33 odsto zelene struje

Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) smatra da Crna Gora trenutno, a možda ni za pet godina, neće imati ekonomske snage da izdrži veći koeficijent učešća obnovljivih izvora energije.

– Neko bi morao da trpi, da li građani, EPCG ili proizvođači – rekao je Boljević u emisiji ,,A klub“ Atlas televizije. Realno je, naveo je, da u narednom desetljeću 10 do 13 odsto bude učešće obnovljivih izvora energije u bilansu, jer je to nešto što bi možda mogao da izdrži građanin Crne Gore ukoliko standard bude rastao prema projekcijama.

– Hidroenergija je najjeftinija energija iz obnovljivih izvora. Ako Vlada želi da se primakne procentu od 33 odsto, koje nemaju ni razvijenije zemlje EU, mora krenuti u izgradnju jedne od velikih hidroelektrana u igri su tri opcije Komarnica, Morača i Risan – smatra Boljević.

On podsjeća da su Danska i Njemačka lideri u Evropi po cijenama i po korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

– Građani Danske plaćaju kilovatsat 30 centi, Njemačke 27, dok je EU prosjek 20,08, što je neizdrživo za standard crnogorskog građanina – kaže Boljević.

RAE: Promjena metodologije nakon usvajanja zakona o energetici

Iz RAE su Pobjedi kazali da će metodologije iz nadležnosti Agencije biti izmijenjene i dopunjene u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu novog zakona o energetici.

RAE ne utvrđuje cijene električne energije. Agencija utvrđuje cijenu prenosa, distribucije električne energije i naknade za javnog snabdjevača i operatora tržišta. Cijena koju plaćaju krajnji kupci, u koju su uključeni i svi ostali troškovi, razlikuje se zavisno od kategorije potrošača. Za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem važeća srednja cijena električne energije iznosi 8,4 centa bez PDV, saopštili su iz RAE.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *