Kriza Volkswagena uticala na evropsku naftnu industriju

Dodajte komentar

Evropske rafinerije već decenijama žele da povećaju proizvodnju dizela, u skladu s promjenom ukusa vozača. Pritom je porastao uvoz u skladu s potražnjom, a to je gorivo sve više pod lupom zbog uticaja na ljudsko zdravlje, piše Bloomberg.

Evropa ima velike zalihe lakog dizela (gasoil) – što je gorivo gotovo identično običnom dizelu – u nezavisnim rezervoarima u Belgiji i Holandiji, prema podacima PJK Internationala, holandske kompanije koja decenijama nadzire nabavku. Rasprave o uticaju dizela na zdravlje su bile prisutne puno prije VW skandala: Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. objavila da izduvni gasovi dizela izazivaju rak.
Tržište automobila na dizel je u nekim evropskim zemljama već u opadanju, a vozači su sve više osviješteni o uticaju goriva na zagađivanje.
Evropske rafinerije su napravljene za proizvodnju benzina, a prebacivale su se na dizel zbog trenda na tržištu. Kondultantska kompanija Petromatrix GmbH smatra da bi za njih povratak na veću proizvodnju dizela bio koristan.
Oko 41 posto svih evropskih vozila su prošle godine bili dizelaši, u poređenju sa 27 posto prije deset godina, prema podacima Evropske agencije za zaštitu okoline. Taj je udio rastao svake godine, a rafinerije su pokušale da mijenjaju proizvodnju s potražnjom, no ne uspijevaju je zadovoljiti te se potražnja zadovoljava uvozom.
Evropa uvozi dizel iz Rusije, SAD-a, i novoizgrađenih rafinerija u Indiji i na Bliskom istoku koje su dovoljne za pokrivanje potražnje. Povratak na benzin bi pomogao evropskim rafinerijama da budu samostalne, smatraju analitičari.
Izvor: Banka
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *