Oko 200 klijenata prihvatilo konverziju kredita iz CHF u euro

Dodajte komentar

Skoro polovina klijenata sa kreditima u švajcarskim francima (nešto manje od 200) prihvatila je ponudu Hypo Alpe Adria banke o konverziji –  potvrđeno je Portalu Analitika iz ove finansijske institucije. Druga  polovina, sa kreditima sa valutnom klauzulom u CHF-u, još razmišlja o ponudi za konverziju, koju su dobili od Hypo  Alpe Adria banke.

Kako se primiče krajnji rok za konverziju (6.oktobar) dodatnu konfuziju među klijentima, međutim, izazvala je i komunikacija Centra za zaštitu potrošača (CEZAP-a) sa nekima od njih, putem SMS poruka u koje Portal Analitika ima uvid, a u kojima CEZAP obavještava klijente, da nakon konverzije mogu da pođu u Crnogorsku komercijalnu banku (CKB)  koja je za njih pripremila posebnu ponudu za dalju otplatu kredita, nakon konverzije u HAAB.

Za razliku od tih SMS poruka, CEZAP u svojim zvaničnim saopštenjima, međutim, uopšte ne savjetuje klijentima konverziju u HAAB, već javnost obavještava da Hypo Alpe Adria banka krši zakon i ne obračuva konverziju na zakonit način.

Kontroverze i dileme da li je konverzija obračunata tačno i u skladu  sa zakonom –  tj.da li je preostali iznos duga nakon konverzije tačan  ili ne – eskalirale su nakon sastanka u Centralnoj banci Crne Gore prošle sedmice, kada su predstavnici CEZAP-a napustili sastanak sa predstavnicima CBCG i Hypo banke i nakon toga optužili i Centralnu banku za pristrasnost, te da i ona krši zakon. CBCG je na pomenutom sastanku, podsjetimo, saopštila CEZAP-u i Hypo banci da je model obračuna zakonit, i predstavnik CBCG iznio je stav da se Zakon ne odnosi na potraživanja koja su od strane te Banke ustupljena trećem licu.

U međuvremenu, CEZAP je, i pored  (javnog) insistiranja na tome da je obračun konverzije bio nezakonit (netačan), poslao SMS mnogim klijentima:

Obavještavamo vas da je CKB banka pripremila ponudu posebno  namijenjenu korisnicima kredita indeksiranih u CHF. Ponuda je formirana  na osnovu više od 50 pojedinačnih razgovora sa vama i predstavlja  jasan vodič za rješavanje vaše situacije. Možete se javiti Marici  Knežević(020404281) ili Darinki Ivanović (020404311) kako biste  zakazali sastanak na kojem bi mogli da preuzmete ponudu i obavite  fin.konsultacije prilagođene vašem slučaju. CEZAP.

Iz Hypo banke nijesu željeli da komentarišu ovu novonastalu situaciju, vezano za posljednje poruke koje CEZAP šalje klijentima sa kreditima u CHF-u, kao ni to da li se pribojavaju da će im ovi klijenti otići u druge banke.

Kratko su naveli da su opredijeljeni da ispune sve svoje zakonske obaveze u pogledu konverzije kredita:

“Hypo Alpe adria Banka (HAAB) je u potpunosti posvećena da izvrši konverziju kredita naših klijenata, na profesionalan i transparentan način, postupajući u skladu sa važećim zakonima.

Do sada je skoro polovina klijenata sa kreditima u CHF-u već prihvatila ponudu HAAB, i uveliko je u toku proces konverzije njihovih  kredita. Sigurni smo da im možemo ponuditi atraktivne uslove i za  daljnju otplatu kredita“ saopštili su iz HAAB, u izjavi za Portal Analitika.

Konverzija nesporna, počele „igre“ oko kamatne stope: Prema pouzdanim informacijama Portala Analitika, na sceni je svojevrsna tržišna bitka za dobre klijente, a sve nakon sprovedene konverzije.

Bez obzira što se, javno, konverzija dovodi u pitanje i proglašava  nezakonitom, mnogim klijentima se, očito, u isto vrijeme savjetuje da je prihvate, uz dodatni savjet šta da rade nakon toga sa preostalim dijelom duga -neotplaćenom glavnicom.

Prema informacijama Portala Analitika dobijenim od pojedinih klijenata, koji su se ovih dana našli u sred ove „tržišne utakmice“, CKB  dobrim klijentima Hypo banke nudi refinansiranje preostalog duga nakon konverzije, po kamatnoj stopi od 6,2 odsto.

Iz Hypo banke nijesu željeli da komentarišu koja je njihova ponuda, ali se na sajtu ove banke vidi da im je za stambene kredite trenutno najjeftini kredit po stopi već od 5,99%  uz varijabilni dio, tromjesečni euribor ( koji je, npr. danas čak negativan, i iznosi -0.040%). Iz CEZAP-a su medijima ranije potvrdili da su “u pregovorima i sa drugim bankama da vidimo šta mogu da ponude, a možda će klijenti biti zadovoljni uslovima koju im za dalju otplatu obezbijedi HAAB”. Imajući u vidu da je nedavno i NLB značajno snizila kamatne stope za stambene kredite, ostaje otvoreno šta će klijenti da urade, i gdje će refinansirati preostali dio glavnice, nakon prihvatanja konverzije.

Tržišna utakmica je, po svemu sudeći, počela, bez obzira na tvrdnje o nezakonitoj konverziji.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *