Kina oprašta dugove siromašnim zemljama

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je osnivanje fonda od dvije milijarde dolara za pomoć zemljama u razvoju i najavio značajno povećanje inesticija, prenosi Index.hr.

Govoreći na skupu UN-a o ciljevima održivog razvoja, Si je rekao da će Kina u sljedećih 15 godina investirati 12 milijardi dolara i poništiti dugove najslabijim svjetskim ekonomijama, uključujući i male ostrvske zemlje.

Peking će, dodao je predsjednik, u narednih pet godina pomoći 600 projekata izvan granica i ponuditi više stipendija za školovanje.

– Gledajući oko svijeta, mir i razvoj ostaju dvije velike teme ovih vremena. Da bi se riješili različiti globalni izazovi, uključujući recentnu izbjegličku krizu u Evropi, temeljna rejšenja su u traženju mira i ostvarivanju razvoja. Samo razvoj može eliminisati povode za sukobe – rekao je Si.

Dopisnik BBC-ja iz Njujorka, Džejms Robinson navodi da je upravo Kina jedna od najzaslužnijih nacija za značajno smanjenje siromaštva u svijetu, zahvaljujući uzdizanju brojnih kineskih porodica iznad praga siromaštva. Kina sada nudi pomoć drugim zemljama, pogotovo u Africi, da naprave sličnu transformaciju.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *