Katalonija preplašila evropske berze

Dodajte komentar

Akcije na vodećim evropskim berzama su pale, nakon što su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

Panevropski indeks FTSE Eurofist 300 oslabio je jutros 0,1 odsto, dok je indeks Euro Stoxx 50 pao 0,3 odsto, prenosi Rojters.

Glavni indeks španske berze IBEX opao je 0,1 odsto, poslije jučerašnje izborne pobjede katalonskih stranaka za otcjepljenje od Španije, koje su ranije saopštile da će unilateralno proglasiti nezavisnost u narednih 18 mjeseci čemu se protivi centralna vlada u Madridu, navodeći da to ne dozvoljava španski ustav.

I akcije britanske telekomunikacione kompanije Vodafon izgubile su 2,9 odsto vrijednosti poslije kolapsa pregovora sa kompanijom Liberti Global o zamjeni aktiva.

Naime, Vodafon, drugi najveći telekomunikacioni operater na svijetu, saopštio je u junu da razmatra razmjenu pojedinih aktiva sa vodećom međunarodnom kablovskom kompanijom Liberti Global, u okviru nastojanja britanske kompanije da proširi svoje poslovanje i na kablovsku televiziju i internet.

Izvor: Capital.ba. Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *