London preoteo krunu Njujorku

Dodajte komentar

London je povratio “krunu” vodećeg svetskog finansijskog centra, koristeći izbornu pobjedu Konzervativne partije da pretekne Njujork.Na osnovu onlajn ankete, sprovedene među više od 2.000 industrijskih poslenika, napravljena je rang lista 84 grada širom svijeta u pogledu poslovnog okruženja, infrastrukture, kvaliteta radne snage i razvoja finansijskog sektora, prenosi Reuters.

London, koji je sedam godina uzastopno bio na čelnoj poziciji prema anketi koja se sprovodi dva puta godišnje, izgubio je lani prvo mjesto od Njujorka.

Iznenadni izborni trijumf Konzervativne stranke na opštim izborima u maju pomogao je Londonu da prestigne Njujork ovaj put, pokazalo je istraživanje kompanije Z/Yen, koja je objavila rezultate.

Britanska prestonica je bila najbolja u svakoj pojedinačnoj kategoriji, prema ovom istraživanju, a iza drugoplasiranog Njujorka, slijede Hong Kong, Singapur i Tokio. Toronto, San Francisko i Vašington DC takođe su se našli među top 10.

Jedini drugi evropski grad na rang listi među 10 svjetskih vodećih finansijskih centara je Cirih, dok je Frankfurt, drugi najbolje kotirani grad iz Evropske Unije, zauzeo 14. poziciju.

Izvršni direktor lobističke grupe The City UK, Kris Kaming smatra da je uspješno obnavljanje pregovora o britanskim odnosima sa blokom zemalja “jedinstvene valute” bilo od “krucijalnog” značaja za održivi rast njene finansijske industrije, koja se često opisuje kao svjetska “kapija” za Evropu.

“London se suočava sa velikim izazovima iz drugih postojećih centara, ne samo Njujorka ili Singapura, već i finansijskim centrima u usponu u Aziji, na Bliskom istoku i Africi. Ipak, budućnost odnosa Britanije s EU je bez sumnje najvažnije pitanje”, naveo je Kaming u saopštenju.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *