Japan ima plan za svijetlu budućnost ekonomije

Dodajte komentar

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je novi plan za oživljavanje privrede s ciljem da se BDP poveća na 5.000 milijardi dolara sa sadašnjih 4.600 milijardi.

Abe je došao na čelo vlade 2012. s obećanjem da će okončati deflaciju i podstaći rast preko velike javne potrošnje, labavije monetarne politike i dubokih reformi kako bi privreda bila produktivnija i konkurentnija.

Za sada “abenomika” nije ostvarila svoja tri cilja, mada su akcije i profiti japanskih kompanija skočili.

“Sjutra će sigurno biti bolje nego danas”, rekao je Abe na konferenciji za novinare.

Abe, koji je nedavno ponovo izabran za lidera vladajuće Liberalno-demokratske partije, obećao je da će se fokusirati na ekonomiju pošto je usvojen sporan zakon o odbrani koji omogućava japanskoj vojsci da učestvuje u borbama i kada zemlja nije direktno napadnuta.

On je rekao da su tri nova cilja njegovog ekonomskog plana snažna privreda, podrška roditeljima i obezbjeđivanje boljih socijalnih usluga za smanjivanje tereta podizanja djece i brige o starima za siromašnije porodice. Japan takođe želi i da smanji ogroman javni dug, mada je nejasno kako će to Abe postići s obzirom na tri glavna cilja.

Japanska privreda koja je prošle godine procijenjena na oko 4.600 milijardi dolara, u drugom tromjesečju se smanjila za 1,2 na godišnjem nivou, a ekonomisti upozoravaju da bi usporavanje kineske privrede i previranja na berzama mogle da oslabe očekivani oporavak u predstojećim mjesecima.

Japanska privreda u proteklih pet godina imala je prosečan rast od 1,7 odsto, što je više nego upola manje od 3,5 odsto potrebnih da se dostigne BDP od 5.000 milijardi dolara do 2021. godine.

Nezavisni Japanski centar za ekonomska istraživanja predviđa da će ove godine rast biti 0,9 odsto, sljedeće 1,5, ali da će 2017. zbog povećanja poreza na dodatu vrijednost rast biti manji.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *