Dolar je precijenjen za 14 posto

Dodajte komentar

Američki analitičari nikako da postignu konsenzus o smjeru kretanja kursa američkog dolara. Nakon što su prije nekoliko dana analitičari Goldman Sachsa poručili kako predviđaju pad eura sve do 10 američkih centi, u srijedu su se pojavili dijametralno suprotni stavovi.

Iz Amundi Asset Management, kompanije koja upravlja s bilion dolara imovine, tvrde da je američka valuta precijenjena. Prema mišljenju Jamesa Kwoka, rukovodioca upravljanja valutama u Amundiju, tržište je već ukalkulisalo prvo podizanje američkih kamatnih stopa u trenutni kurs dolara.

“Većina fundamentalnih modela pokazuje da je dolar precijenjen prema euru i jenu”, izjavio je Kwok u razgovoru za Bloomberg. Konkretno, dolar je prema euru precijenjen za 14 posto, a prema jenu za 12 posto. U posljednjih godinu dana američka je valuta ojačala prema euru za 15 posto na 1,1125 dolara za euro. Prema japanskoj valuti dolar je porastao 10 posto na 119,8 jena. Procjene valutnih analitičara govore da bi do kraja godine dolar trebalo da ojača do 125 jena te 1,07 dolara za euro.

Prema mišljenju Amundijevog analitičara, dalje jačanje dolara prema vodećim valutama bilo bi opravdano nakon što američka centralna banka (Fed) kamatne stope povisi barem drugi put. Podsjetimo, na prošlonedjeljnom zasijedanju Fed nije krenuo u smjeru povećanja kamata, pa sada investitori čekaju decembar kao prvi izgledan trenutak. Sa druge strane, ulaganja velikih investitora sugerišu drugačija očekivanja.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *