A2A traži 260 miliona ako ode iz Elektroprivrede

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A intezivno pregovaraju o četiri opcije buduće saradnje u Elektroprivredi. Najizglednija odnosno ona o kojoj se najviše pregovara, je izlazak A2A iz EPCG po cijeni od 260 miliona eura, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih italijanskoj kompaniji.Cijena izlaska

Najnoviji rok za okončanje pregovora je 1. oktobar. S obzirom na složenost materije, međutim, ne bi bilo veliko iznenađenje da još jednom bude produžen.

Pred crnogorskom delegacijom, koju predvode vicepremijer Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji juče nije pred parlamentarnim odborom mogao da brani predlog novog zakona o energetici upravo zbog ovih pregovora, su četiri opcije.

Prva je da predstavnici A2A i u narednih pet godina vode menadžment EPCG, druga da Vlada i A2A zajednički upravljaju energetskom kompanijom, treća da A2A zadrži svojih 41,7 odsto akcija i povuče se iz menadžmenta, a četvrta i, kako rekosmo, najizglednija da Italijani svoj udio prodaju Vladi. To je ujedno i scenarij o kojem se najviše pregovara. Menadžment A2A, odnosno predsjednik kompanije Đovani Valoti i glavni izvršni direktor Valerio Luka Kamerano, koje pritiskaju njihovi akcionari da vrate barem dio miliona uloženih u EPCG, najviše pregovara o cijeni izlaska.

Otplata

Italijani su svoj udio u EPCG platili 435 miliona eura prije šest godina.

Prema informacijama Pobjede, novi menadžment ove italijanske javne kompanije, čiji su većinski vlasnici gradovi Milano, Breša i Bergamo, spreman je da njihov udio proda za 260 miliona. Predstavnici Vlade sada pokušavaju da dogovore isplatu italijanskih akcija na šest godina. Na taj način državni budžet ne bi bio previše opterećen, jer se očekuje da će EPCG nastaviti sa rentabilnim poslovanjem, tako da bi sevmakar dio duga Italijanima mogao isplatiti iz dividende.

U septrembru 2009. A2A je kroz kupovinu i dokapitalizaciju za 180 miliona eura obezbijedila 18,3 odsto akcija EPCG, od privatizacionih fondova je za 122,7 miliona kupila 15 odsto akcija, a od građana udio od deset procenata je kupljen za 100 miliona eura. EPCG je prvi put ove godine podijelila dividendu od profita, koji je za prošlu godinu iznosio 34,8 miliona. To je omogućeno jer je dio gubitaka saniran kroz umanjenje kapitala, čime je nominalna vrijednost akcije smanjena sa 7,65 na 7,1 euro.

Pregovori Vlade i A2A počeli su u jesen prošle godine i do sada su produžavani četiri puta.

Drugi blok

I dalje je na snazi Vladina ponuda A2A da zajednički grade drugi blok Termoelektrane u Pljevljima. Vlada nudi opciju formiranja posebnog preduzeća, koje bi vodilo projekat drugog bloka. U tom bi preduzeću država bila vlasnik 51 odsto kapitala, a EPCG 49 odsto, dok bi A2A učestvovala sa 20 odsto unutar 49 procenata kapitala. Predstavnici A2A, međutim, nijesu oduševljeni ovom ponudom. Drugi blok, snage 254 megavata, trebalo bi da gradi češka Škoda Praha za 338,5 miliona eura. Česi su dužni da obezbijede kredit za gradnju u visini od 85 odsto investicije, koji će vraćati investitor.

Vladi žuri da ovaj blok bude što prije izgrađen, jer postojećem ističu resursi za šest godina.

Ugovori kod tužioca

Dokumentacija o konsultantskim ugovorima, koje je tokom 2010, 2011. i 2012. potpisivao tadašnji direktor EPCG Enriko Malerba, su u tužilaštvu, saznaje Pobjeda. Radi se o ugovorima koji su vrijedni ukupno 14,3 miliona eura, a najmanje 7,5 miliona uplaćeno je kompaniji A2A. Italijanska kompanija je naplaćivala usluge od EPCG bez ikakvog prethodno sprovedenog tendera, što je ovlašćeni predstavnik te kompanije i potvrdio akcionarima. U napomenama iz izvještaja revizora EPCG za 2012. godinu navodi se da obaveze EPCG prema povezanom pravnom licu A2A iznose 5,05 miliona eura za 2012. godinu i 2,53 miliona eura za 2011. godinu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *