Bankari: Zakon o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga pun nedoumica

Dodajte komentar

Bankari bi krajem ove nedjelje trebalo, kako saznaje Pobjeda, da se sastanu u Udruženju banaka kako bi razjasnili brojne nedoumice oko Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga.

Zakon je, na predlog Liberalne partije, parlament usvojio sredinom jula ove, a njegova primjena počinje u januaru naredne godine.Nedoumice

Zakon je, kažu bankari, pun nedoumica, a reguliše gotovo istu materiju kao Zakon o zaštiti potrošača, pa stvara nejasnoću koji je „stariji“. Uz sve to, ističu bankari, članovi Odbora za pravna pitanja u Udruženju banaka, zakon ima i suštinskih grešaka, u članu 15 pominje se i agencija, a niko ne zna koja, jer ona ne postoji u ovoj oblasti u Crnoj Gori… Najvjerovatnije se radi, kažu upućeni, o hrvatskoj agenciji, jer je, po svoj prilici, zakon od njih prepisan.

Potvrdu da je zakon prepisan od komšija daje i član 44, stav 23 ovog zakona, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore 31. jula, u kojem piše ,,uporaba“ umjesto upotreba kartice.

Nije to jedini primjer koji svjedoči o prepisivanju. Pošto je zakon sa hrvatskim izrazima objavljen u Službenom listu, to pokazuje da nije prošao ni lekturu.

Bankari, međutim, kažu da to i nije problem jer im komšijske riječi nijesu nepoznanica, ali jesu mnoge odredbe ovog zakona koji nije dobio pozitivno mišljenje ni Ministarstva finansija ni Centralne banke.

Dupliranje

U mišljenju Ministarstva finansija, koje je, istina, stiglo poslije usvajanja zakona, doslovce piše da zakon ne treba prihvatiti iz više razloga.

Iz ovog resora Vlade su naveli da su direktive koje ovaj zakon tretira već ugrađene u Zakon o potrošačkim kreditima, čija primjena je počela početkom 2014. godine, kao i setu podzakonskih akata.

– Predloženim zakonom se, u jednom dijelu na identičan način, a u drugom dijelu na nešto drugačiji način u odnosu na Zakon o potrošačkim kreditima, primjenjuje već implementirana Direktiva (posebno u poglavlju II Bankarske usluge, usluge i lizing), pa bi u slučaju usvajanja predloženog zakona u datom tekstu u našem pravnom sistemu postojala dva zakona sa istom pravnom snagom, a različitim rješenjima po istim pitanjima, što je pravno neodrživo upozorili su, između ostalog, iz Ministarstva finansija i CBCG. Ovo pitanje, dodaju iz Ministarstva, ne može se riješiti stavljanjem van snage Zakona o potrošačkim kreditima, jer bi to bilo neprihvatljivo.

Naročito zbog toga što Zakon o potrošačkim kreditima obuhvata zaštitu i korisnika potrošačkih kredita čiji davaoci nijesu samo banke i finansijske institucije, već i svi drugi subjekti koji svoje proizvode prodaju sa odloženim plaćanjem (trgovci), a ta prodaja se tretira kao potrošačko kreditiranje objasnili su iz Ministarstva.

Tu, ali i niz drugih nejasnoća bankari će pokušati da razjasne na sastanku krajem ove nedjelje, ali se ovih dana očekuje i stav Centralne banke povodom ovog zakona kako se ne bi ušlo u primjenu sa nerazjašnjenom situacijom.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *