Priča o čovjeku koji je kupio Stounhendž

Dodajte komentar

Tačno prije 100 godina, britanski advokat pod imenom Cecil Chubb otišao je na aukciju u Salisbury, Wiltshire. Nije došao sa stvarima koje je njegova žena tražila. Ipak, kupio joj je nešto drugo – Stounhendž. Iako bi druge žene bile presrećne, ili bi bar cijenile poklon, njegova žena Mary Chubb nije se obradovala poklonu.Ovaj megalit koštao je njenog muža današnjih 680.000 funti, što je oko milion eura. „Kažu da je Mary htjela da Cecil kupi set zavjesa na aukciji,“ rekao je kustos Stounhendža, Heather Sebire, za BBC magazin. „I tako se on vratio sa nečim potpuno drugačijim.“ Postoje i glasine koje kažu da je Chubb kupio praistorijsko nalazište da bi ga sklonio od ruku bogatih Amerikanaca koji su bacili oko na antikvitete.

Stounhendž je sagrađen prije oko 4.500 godina. I dok je sada javno dobro, bio je godinama u privatnom posjedstvu. Vojvoda od Quennsbury-a, a kasnije i porodica Antrobus posjedovali su ovaj spomenik kulture do 1824. godine. I tako je od aukcije 1915. godine u posjedništvu advokata Chubba.

lik

Već u oktobru 1918. godine, Chubb je ispisao stranice istorije tako što je dao spomenik Velikoj Britaniji. Premijer David Lloyd George dao mu je impresivnu titulu: Sir Cecil Chubb, prvi baron Stounhendža.

UNESCO je nazvao Stounhendž „najsofisticiranijim praistorijskim arhitektonskim kamenim krugom na svijetu“, i postalo je svjetsko nasljeđe od 1986. godine. Preko 1.3 miliona ljudi posjetilo je Stounhendž 2014. godine.

Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *