Najbogatijem Hrvatu ne ide baš najbolje

Dodajte komentar

Najveća hrvatska grupa “Agrokor”, u vlasništvu Ivice Todorića, ostvarila je u 2014. prihode od 35,3 milijarde kuna (4,6 mlijarde eura), uz gubitak iz poslovanja od 225,5 miliona kuna, odnosno 29,6 miliona eura, prema konsolidovanim podacima o poslovanju.

Prihodi su u odnosu na prethodnu godinu bili veći 16%, što se prvenstveno temelji na preuzimanju “Mercatora”.

Uz finansijski zahtjevno preuzimanje slovenačkog trgovinskog lanca “Mercator”, 2014. poslovnu godinu su obilježile loše vremenske prilike i pad BDP-a na tri glavna tržišta, u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, pa je sve to rezultiralo nižim profitnim maržama većine “Agrokorovih” kompanija i negativnim finansijskim rezultatom na nivou koncerna.

Za razliku od prošlogodišnjeg gubitka, “Agrokor” je 2013. poslovao sa 35 miliona kuna dobiti.

Finansijski rezultat za 2014. dodatno je oslabljen negativnim kursnim razlikama od 82,1 milion kuna, pa je sveobuhvatni gubitak koncerna dostigao iznos od 288 miliona kuna. Zahvaljujući akviziciji “Mercator”-a, na nivou koncerna zabilježen je rast prihoda od 15,7%, na 35,3 milijardi kuna.

Kako se dalje navodi u izvještaju, uključivanje “Mercator”-a u koncern dovelo je do znatnih promjena u visini kapitala i obaveza. Kapital je povećan sa 4,5 na 7,2 milijarde kuna, a ukupne obaveze narasle su sa 28,6 na 43,2 milijarde kuna.

Nepovoljan odnos kapitala i obaveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna, ipak je nakon preuzimanja “Mercator”-a blago poboljšan (sa 16 na 17%). To znači da hronična visoka zaduženost “Agrokora” nije preuzimanjem “Mercator”-a povećana i da se ta akvizicija dobro uklopila u finansijsku “krvnu sliku” koncerna.

Ulaskom “Mercator”-a u hrvatski koncern broj zaposlenih povećan je za više od 20.000, sa 34.964 na kraju 2013. na 56.927 na kraju prošle godine.

“Agrokor” u svom sastavu sada ima 56 firmi pod većinskom kontrolom.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *