Da li je Volkswagen jedini varao?

Dodajte komentar

Nemačka vlada zatražila je od proizvođača automobila informacije kako bi utvrdila da li su i oni bili umiješani u lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova.

 

Poziv njemačkih vlasti je uslijedio nakon što je njemački Volkswagen (VW) priznao da je u SAD prodao 500.000 automobila sa softverom koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije, prenosi Frans pres.

“Očekujemo od proizvođača pouzdane informacije kako bi Federalna agencija za transport (KBA) mogla da istraži da li su se slične manipulacije dogodile u Njemačkoj ili u Evropi”, izjavio je portparol njemačkog ministarstva za zaštitu životne sredine, Andreas Kubler, na konferenciji za novinare.

Istovremeno, portparol njemačkog ministra za saobraćaj je rekao da još nije poznato da li se slična prevara dogodila u Evropi.

Zbog najnovijeg skandala, tržišna vrijednost Volkswagena je u ponedeljak smanjena za 15 milijardi eura, a akcije VW-a su izgubile 18 odsto vrijednosti.

U saopštenju VW-a objavljenom u nedjelju, navodi se da su američka Agencija za zaštitu životne sredine i Kalifornijski vazduhoplovni odbor tokom testiranja Volkswagenovih automobila na dizel “detektovali manipulacije koje krše američke ekološke standarde”, kao i da bi se zbog toga VW mogao suočiti sa kaznom u iznosu do 18 milijardi dolara, javlja agencija Rojters.

Nakon oglašavanja američkih regulatora, generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je uputio izvinjenje, navodeći da je njegova grupacija naredila spoljašnju istragu tog slučaja.

“Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Lično mi je izuzetno žao što smo ugrozili povjerenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo saradjivati sa regulatornim agencijama”, izjavio je Vinterkorn.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *