Bez presedana: Amerika uvodi sankcije i kineskim kompanijama

Dodajte komentar

SAD razmatraju ekonomske sankcije bez presedana protiv kineskih kompanija i pojedinaca koji su po mišljenju Vašingtona imali koristi od sajber krađe podataka

Njihovo uvođenje bi Evropu moglo staviti pred sličnu dilemu koju su imali kada su prošle godine uvođene sankcije Rusiji zbog Krima, ocjenjunje u blogu Hans Kundnani iz njemačkog Maršalovog fonda u SAD.

On ocjenjuje da bi u slučaju sankcija Kini održavanje transatlantskog jedinstva moglo biti još teže nego što je bio slučaj sa Rusijom, jer je aneksija Krima interpretirana kao prijetnja po evropski bezbjednosni poredak čak i u zemljama poput Njemačke koje su generalno bile opredijeljene za saradnju sa Rusijom.

U ovom slučaju, evropski interes za uvođenje sankcija je mnogo manje jasan“, navodi Kundani, a posebno imajući u vidu da su neki Evropljani zabrinuti zbog američkog sajber špijuniranja posle otkrića o aktivnostima američke Nacionalne bezbedjnosne agencije.

Evropske komapnije su i same zabrinute zbog sajber-krađe podataka, ali evropske vlade će biti u velikom iskušenju da se klone miješanja u sukob na koji bi mnogi mogli gledati kao na bilaterlani spor između Kine i SAD,” ocjenjuje autor.

On ukazuje da članice EU možzda nisu tako zavisne od Kine kada je riječ o energiji kao od Rusije ali su sve više zavisne od Kine kada je riječ o izvozu i ulaganjjima.

“Izvoz Njemačke u Kinu je gotovo dvostruko veći nego izvoz u Rusiju, dok je plan Velike Britanije da napravi centar za trgovinu u kineskoj “narodnoj valuti” renmimbi u londonskom Sitiju naveo jednog američkog funkcionera da optuži London za “stalno udovoljavanje Kini.

Nove američke sankcije otuda još jednom pokazuju potencijal uspona Kine za podrivanje transantlantskih odnosa, ocjenjuje Kundani.

Za neke od članica EU, naročito izvoznice poput Njemačke postaviće se pitanje kako da budu oštre klijentom. Za druge članice, posebno one sa ‘periferije; eurozone pitanje će biti kako da budu oštre sa investirorom. Ukoliko ne budu mogle da nađu odgovore na ta pitanja, Kina bi mogla ponovo da podijeli Zapad kao što je učinila sa Azijskom bankom za infrastrukturna ulaganja“, zaključuje on.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *