U Rusiji donesena anti-monopolska presuda protiv Googlea

Dodajte komentar

Federalna antimonopolna služba RF saopštila je da je kompanija Google prekršila zakon o konkurenciji. Radi se o dominaciji Googlea na tržištu aplikacija za mobilne operativne sisteme Android.

Američka kompanija će dobiti nalog da uskladi poslovanje s propisima i plati kaznu koja će iznositi od 1 do 15 procenata profita ostvarenog tokom protekle godine na tržištu na kojem je prekršila pravila, saopštila je federalna služba za Interfaks, a prenosi Rossijska gazeta.

„U nalogu koji će biti završen za 10 dana, Federalna antimonopolna služba zahtijeva da Google instaliranje aplikacije Google Play ne uslovljava, postavljajući proizvođačima mobilnih telefona zahtjev da na početnom ekranu postave i druge servise i aplikacije Google. Federalna antimonopolna služba smatra da Google koristi zainteresovanost proizvođača za postavljanje servisa Google Play po defaultu za promovisanje drugih svojih servisa, na primjer, internet pretraživača“, navodi se u saopštenju informativnih agencija.

U februaru je Federalna antimonopolska služba pokrenula postupak protiv kompanije Google na temelju tužbe ruske internet kompanije Yandex. Suština tužbe se sastoji u tome da američka kompanija diktira svoje uslove proizvođačima mobilnih uređaja na bazi operativnog sistema Android, tako što sprečava, recimo, postavljanje po defaultu svih servisa „Yandexa“ na mobilnim uređajima Fly, Explay i Prestigio, prenosi RBTH.

Izvor: Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *