Berlin traži porez na finansijske transakcije u cijeloj EU

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble založiće se da se planirani evropski poreza na trgovanje dionicama i obveznicama primijeni u svim zemljama Evropske unije, usprkos čvrstom protivljenju Ujedinjenog Kraljevstva  i upozorenjima banaka da će to narušiti njihovo poslovanje.Iako samo 11 zemalja – uključujući Njemačku i Francusku – planira da uvede porez na finansijske transakcije, Schäuble je u subotu rekao da bi to trebala biti samo prva faza te da treba uložiti dodatne napore kako bi se ostale države uvjerile da se pridruže, piše Financial Times.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, prvi put predložila je porez 2011., kada su političari tražili način  kako smiriti bijes javnosti zbog masivnih i skupih spašavanja banaka koja su uslijedila nakon sloma Lehman Brothersa.

Zagovornici poreza  – čije uvođenje snažno podržava i Francuska – tvrde da će to prisiliti banke i druge finansijske kompanije da daju pošteni doprinos javnom dobru. Drugi motiv je obeshrabriti spekulativno trgovanja koji nije povezano s realnom ekonomijom.

Ali rasprava o uvođenju poreza na finansijske transakcije postala je noćna mora za Britaniju, koja je upozorila da originalni nacrt zakona vidi kao udarac britanskom tržištu kapitala iako je odbila u tome učestvovati.

Uskrsnuće rasprave o uvođenju poreza na finansijske transakcije nepoželjno je za britansku Vladu koja pojačava kampanju za pregovore o svom položaju unutar EU uoči planiranog referenduma o daljnjem britanskom članstvu u Uniji.

Schäuble i ministri finansija ostalih deset zemalja koje učestvuju u inicijativi raspravljali su o tome na sastanku održanom u subotu u Luksemburgu. Jedanaest zemalja počelo je progovore o nacrtu prijedloga nakon pokušaja da se 2012. postigne širi dogovor unutar Unije.

“Napravili smo važan, ako ne i presudan napredak”, rekao je Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomiju EU, koji podržava inicijativu. “Dogovor je moguć, i više nego moguć, ako budemo ambiciozni.“

Optimistično raspoloženje predstavlja pomak u odnosu na situaciju prije nekoliko mjeseci, kada se činilo da je inicijativa mrtva.

Nakon sastanka Schäuble je novinarima rekao da je uvođenje poreza u samo jedanaest od 28 članica Unije u neskladu s planovima Brisela o jačoj integraciji tržišta kapitala u cijelom savezu.

Komisija će svoje planove oko inicijative, poznate kao Jedinstveno tržište kapitala (Capital Market Union) predstaviti do kraja ovog mjeseca.

Banke i druge finansijske kompanije upozorile su da bi porez na transakcije bio u suprotnosti s glavnim ciljem inicijative jer bi povećao troškove finansiranja evropskim kompanijama.

Subotnji razgovori koncentrisanis su na opseg poreza, koji će se u ovoj fazi primjenjivati na dionice i derivata, i specifična izuzeća, uključujući i pitanje do koje mjere kamatni derivati moraju biti pokriveni.

Johan Van Overtveldt, belgijski ministar finansija, izjavio je u intervjuu za FT da se nekoliko zemalja ogradilo od  predloženog modela.

Van Overtveldt je rekao da se zalaže za izuzeće hedging operacija koje vode kompanije iz “realne ekonomije”, tako da se mala i srednja poduzeća ne bi suočila s dodatnim poreskim troškovima. Zabrinut je takođe zbog oporezivanja penzionih fondova i derivata.

“Ako zbrojimo sve što se zahtijeva, postoji opasnost da ćemo završiti s praznom ljuskom. Ne bi nam mnogo ostalo”, zaključio je Van Overtveldt.

Izvor: Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *