Stečajni sudija Boksita u utorak prihvata ponudu Uniproma

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković donijeće u utorak odluku o prihvatanju ponude Uniprom metala za kupovinu imovine nikšićkog preduzeća. Vlasnik Uniprom metala Veselin Pejović ponudio je za imovinu Boksita 5,4 miliona eura, koliko je iznosila početna cijena.Njegova ponuda je otvorena minulog utorka, a Marković je tada kazao da će odluku donijeti u roku od sedam dana. On je o Pejovićevoj ponudi već informisao odbor povjerilaca i stečajnog sudiju Blaža Jovanića, dok je čelnicima sindikata najavio da će u utorak doći u preduzeće.

– Prema informacijama koje smo dobili, nema šanse da Pejović odustane od kupovine imovine Boksita jer bi u tom slučaju izgubio depozit od 540 hiljada, koji je uplatio shodno uslovima tendera – rekao je za „Dan” Nikola Žugić, član Izvršnog odbora Samostalnog sidnikata Rudnika boksita.

On je dodao da bi u tom slučaju ta novčana sredstva postala dio stečajne mase.

Radnicima ugovori o radu ističu 22. septembra. Marković je ove sedmice najavio da će podijeliti otkaze, ali je na kraju odustao od te namjere i donošenje konačne odluke odložio do 22. septembra. On je sindikalcima kazao da je pričao sa sudijom o tome, te da će „nešto biti” u vezi s tim. Marković nije precizirao šta se može uraditi po tom pitanju, odnosno za koliko se još mogu produžiti ugovori za 190 rudara.

Nakon što Marković u utorak prihvati ponudu, ima još 20 dana da definiše ugovor o prodaji, a Pejović nakon toga treba da uplati ugovorenu sumu novca.

Pejović je u junu prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor za imovinu KAP-a, a novac je, prema njegovim tvrdnjama, isplatio početkom avgusta. Isplata potraživanja prema povjeriocima KAP-a još nije počela. Za KAP je ponudio 28 miliona eura.

Uniprom metali, međutim, nijesu dostavili ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradio poljski Oniko. Poljaci su u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača. Oni su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Rudarima je najveća nepoznanica broj radnika koji će ostati na poslu nakon što Pejoviće postane vlasnike imovine Boksita. Po preuzimanju KAP-a, on je prvo saopštio da mu treba 300 radnika, a kasnije se ispostavilo da je za proizvodni proces u fabrici potrebno minimum 500 radnika. Prije njegovog dolaska u KAP, u fabrici je radilo hiljadu radnika. Pejović se do sada nije izjašnjavao o broju radnika koje će zadržati u slučaju da preuzme Boksite.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da.se prodaje imovina preduzeća. Dosad je najzainteresovaniji za kupovinu bio Neksan Miodraga Davidovića, ali je država uradila sve da ga spriječi u namjeri da kupi Boksite.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *