Ukupan dug Crne Gore 2,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Dug Crne Gore prema stranim bankama i međunarodnim finansijskim intitucijama je dvije milijarde i 160 miliona eura. Kada se tome dodaju i domaće obaveze ukupan dug je 2,5 milijarde ili 60 odsto učinka domaće ekonomije, prenosi TV Prva.

Do povećanja duga došlo je zbog izdavanja euro-obveznica na stranom tržištu, kao i zbog povlačenja dvije tranše kredita EXIM banke za izgradnju autoputa.

“Prema posljednjim podacima državni dug na kraju drugog kvartala godine iznosi oko 60 odsto BDP-a, što znači da je veći šest odsto u odnosu na prethodnu godinu “, Dragan Darmanović iz Ministarstva finansija.

Državni dug čine obaveze Vlade prema domaćim i stranim kreditorima, a javni je zbir državnog i dugovanja opština. On će rasti i u narednom periodu, a u Ministarstvu finansija imaju projekciju i koliko.

“Prema našim analizama javni dug će biti između 64 i 65 odsto, a državni dug bi trebalo da bude između 60 i 61 odsto”, dodao je Darmanović.

Najviše smo se zaduživali kod stranih banaka i međunarodnih finansijskih institucija. Njima ukupno dugujemo dvije milijarde i 160 miliona eura, a domaći dug je oko 372 miliona eura.

“To su obaveze za staru deviznu štednju koja se otplaćuje još u naredne dvije godine i one iznose oko 50-60 miliona eura. Zatim imamo obaveze po osnovu obeštećenja koje iznose oko 90 miliona eura. Imamo obaveze prema domaćim bankama oko 50-60 miliona eura i državne zapise koji iznose oko 70 miliona eura”, naveo je Darmanović.

S obzirom da j javni dug prešaop 60 odsto BDP-a, Ministarstvo finansija mora da uradi sanacioni plan za upravljanje dugom.

On će biti usvojen početkom naredne godine, kada bude gotov konačan izvještaj o stanju javnog duga.

Izvor: cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *