Sindikat KAP-a traži 3,65 miliona iz stambenog fonda

Dodajte komentar

U Privrednom sudu juče je nastavljeno ročište u sporu između sindikata Kombinata aluminijuma i te firme u vezi sa potraživanjima novca iz stambenog fonda u iznosu od 3,65 miliona eura. Privredni sud je u prethodnom postupku osporio potraživanja sindikata, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet na ponovni postupak.

Na jučerašnjem ročištu kod sudije Marijane Pavićević punomoćnici sindikata KAP-a i Aluminijuma, kao i penzionera fabrike, tražili su da se izvrši uvid u analitičku karticu, odnosno da se vidi kada su i za šta trošene pare iz stambenog fonda od kraja 2005, kada su Rusi preuzeli fabriku, do jula 2013. godine, kada je uveden stečaj u preduzeće. Njima je, odgovorom na tužbu, punomoćnica KAP-a Snežana Vuković dostavila samo stanje na računu stambenog fonda na dan uvođenja stečaja 8. jula 2013. godine. Ona je bila saglasna sa tužiocima da se dopune podaci sa računa stambenog fonda, odnosno pregled odliva novca sa računa.

Punomoćnica sindikata Aluminijuma Natalija Karadžić je navela da je prije uvođenja stečaja Osnovni sud donio presudu u korist sindikata u vezi sa novcem iz stambenog fonda. Ta presuda je, međutim, bila u vezi sa obavezom KAP-a da uplaćuje tri odsto od bruto plate radnika u stambeni fond, dok je predmet spora pred Privrednim sudom nenamjensko trošenje sredstava iz stambenog fonda od strane uprave KAP-a.

Potraživanje sindikata od 4,2 miliona eura osporio je stečajni upravnik Veselin Perišić krajem 2013. godine.

Sindikati traže novac jer je u nekoliko navrata uprava KAP-a uzimala novac iz stambenog fonda bez njihovog odobrenja.

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar, kada će se izvršiti uvid u presudu Osnovnog suda. Na tu presudu je uložena žalba, pa je predmet završio na Višem sudu i prekinut je. Punomoćnici KAP-a ostavljeno je osam dana da dostavi analitičku karticu odliva sredetava sa računa stambenog fonda.

Na čelu sindikata KAP-a je Sandra Obradović, dok je tu funkciju u Sindikatu Aluminijuma do prošle godine obavljao Rade Krivokapić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *