Rusija i Japan odlučili: Nema više eura

Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) saopštila je da je Japan sve bliže direktnoj razmjeni valuta sa Rusijom. Razlog za to je što sankcije zapada Moskvi otežavaju poslovanje kroz transakcije u dolarima.

“Proučavamo uticaj smanjenja vrijednosti rublje. Potrebni su nam svop aranžmani sa lokalnim bankama u Rusiji. Istražujemo mogućnosti saradnje sa ruskim bankama kao što su Gasprombank, VTB, VEB… Zbog američkih sankcija, ne možemo više da koristimo dolar, moramo preći na druge valute”, rekao je jedan od direktora JBIC Tadaši Maeda na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi Russia today.

U oktobru 2014. Narodna banka Rusije i Narodna banka Kine potpisale su trogodišnji sporazum o razmjeni valuta vrijedan 150 milijardi juana (oko 23,5 milijardi dolara) u sklopu jačanja finansijske saradnje dvije zemlje, sa ciljem smanjenja zavisnosti od dolara.

Kina je ključni ekonomski partner Rusije, a njihova bilateralna trgovina vrijedna je 88,4 milijarde dolara. Moskva i Peking očekuju da će do kraja godine njihova trgovinska razmjena dostići 100 milijardi dolara.

 

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.