Poreski dug nenaplativ

Dodajte komentar

Podatak o kontinuiranom rastu broja pravnih lica i preduzetnika kojima su računi blokirani više je nego zabrinjavajući, kao i ukupan iznos duga po tom osnovu, pa je neophodna hitna reakcija nadležnih, saopšteno je iz Unije poslodavaca (UPCG). Kako su ukazali, nakon analize podataka Centralne banke, lako se uočava rastući trend dugova i broja dužnika, što govori o hroničnoj nelikvidnosti i neplaćenim potraživanjima.– U julu je registrovano 14.296 pravnih lica sa blokiranim računima, što u odnosu na jul 2012. godine predstavlja rast od 19,5 odsto. Ukupan dug u julu ove godine iznosio je 528 miliona eura, što u odnosu na dug iz jula 2012. godine, kada je dug bio 398,5 miliona, predstavlja povećanje za čitavih 32,6 odsto. Važno je naglasiti i zabrinjavajući podatak o tome da se gro blokiranih pravnih lica i preduzetnika, preko 90 odsto, u blokadi nalazi preko godinu dana, ističu iz UPCG.

Oni su naveli da je jasno da se većina poreskog duga veoma teško može naplatiti jer, prema podacima Poreske uprave sa presjekom stanja u julu ove godine, samo dug 200 najvećih poreskih dužnika iznosi oko 168 miliona eura, pri čemu je značajno naglasiti da neakgivni, brisani iz Centralnog registra i dužnici u stečaju čine više od dvije trećine i ukupnog broja i duga.

– U naporima za rješavanje davno prepoznatih problema privrede potreban je proaktivan i afirmativan odnos svih društvenih činilaca. Uspostavljanje istovjetnog tretmana svih poreskih obveznika, efikasne uprave, predvidljivog poslovnog okruženja, uvođenje u legalne tokove onih koji posluju u „sivoj zoni”, kao i rasterećenje od nepotrebnih procedura, samo su neke od neophodnih aktivnosti i mjera koje se moraju preduzeti bez odlaganja, poručili su iz UPCG.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *