Ekonomski forum Centralne i Istočne Evrope počinje sljedeće sedmice u Poljskoj

Ekonomski Forum Centralne i Istočne Evrope, 25 po redu, održaće se od 8. do 10. septembra u Krynica-Zdroju u Poljskoj. Tema ovogodišnjeg foruma je “U susret otpornijoj Evropi. Strategije za budućnost”.

U više od 20 godina postojanja Ekonomski forum je postao najuticajnije mjesto susreta političkih i poslovnih lidera Centralne i Istočne Evrope, sa ciljem kreiranja povoljne klime za političku i ekonomsku saradnju u Evropi.

Na forumu učestvuje preko 3.000 visokih zvanica iz svijeta politike i biznisa, iz Evrope, Azije i Amerike, a dolaze iz 60-ak zemalja. Od toga je značajan broj predsjednika država, premijera, EU komesara, zastupnika iz parlamenata, te direktora velikih internacionalnih kompanija. Neki od učesnika u prethodnim godinama bili su Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, Horst Koehler, predsjednik Njemačke, Mario Monti i Massimo D’Alema, premijeri Italije, Jose Maria Aznar i Jose Luis Zapatero, premijeri Španije.

Forum u Krnyici ugostio je i laureate Nobelove nagrade iz ekonomije Edmund Phelpsa i Reinhard Seltena. Iz regije Centralne i Istočne Evrope učesnici su bili Vlaclav Havel, predsjednik Češke Republike, zatim predsjednici Hrvatske Stipe Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Slovenije Milan Kučan, Predsjednik Srbije Boris Tadić i mnogi drugi.

Jedan od sugovornika na panelu trebalo bi da bude i bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Turk.

Skup će pratiti preko 500 novinara uglednih svjetskih i regionalnih novinskih kuća poput Financial Times, The Economist, The Times, Le Monde, Reuters, Bloomberg, Die Welt, Forbes, Le Figaro, AP i drugih.

Biznis.ba

 

Izvor: Biznis

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *