Najlakši način da poboljšate psihičko zdravlje i riješite se stresa

Dodajte komentar

Pisanje utiče na mentalno i psihičko zdravlje, popravlja raspoloženje, smanjuje stres, ali i poboljšava sposobnost lakšeg nošenja s traumom, pa čak dovodi i do ozdravljenja, otkriveno je nizom istraživanja.

Vjenčani parovi koji su svoje probleme stavili na papir sretniji su od onih koji to nisu napravili, uočili su američki psiholozi, dodavši da opisivanje nečijih misli ili osjećanja osobu može učiniti srećnijom.

Brucoši koji su odlučili da napišu kako su se prilagodili u novoj sredini imali su, pak, bolje ocjene, pokazalo je drugo istraživanje, piše New York Times.

„Ovakav intervencioni način pisanja može pogurati ljude do pobjedonosnog načina razmišljanja u sklopu optimističnog ciklusa koji će se samo pojačavati“, kaže Timothy D. Wilson, profesor psihologije sa Univerziteta Virginia, koji je istraživao dobrobiti izražavanja pisanjem.

Izražajno pisanje posebno je isplativo za one koji opisuju svoje buduće ciljeve. „Pisanje o životnim ciljevima bilo je znatno manje traumatično od pisanja o traumi, a povezano je i sa značajnim povećanjem subjektivnog blagostanja“, otkriva psiholog Laura King.

Pisanjem smanjujemo nivo hormona stresa

Kada odrasle osobe odluče svoje životne ciljeve da prenesu na papir, kod njih je zabilježen pad nivoa kortizola, tzv. hormona stresa koji utiče na blagostanje, dokazali su njemački naučnici napominjući da manje kortizola znači i manje stresa.

Ulaskom u 21. vijek, promijenile su se i neke stvari i u pisanju, pa vježbanje nije ograničeno samo na zapisivanje u bilježnicu, nego se proširilo i na pisanje bloga.

Nancy Morgan istraživala je kako izražajno pisanje utiče na to kako oboljeli od raka razmišljaju o svom stanju, a pisanje bloga „nesumnjivo daje slične pogodnosti“ za zdravlje, prema Scientific Americanu.  Otkriveno je naime da su pacijenti koji su vodili blog bili optimističniji i vodili kvalitetniji život.

Ostala istraživanja pokazuju da pisanje može ubrzati čak i ozdravljenje jer fizičke rane brže zacjeljuju nakon traume kada ljudi dokumentuju svoje iskustvo i emocije, dokazali su u svojem istraživanju naučnici s Novoga Zelanda, prenosi Mic.

„Smatramo da je pisanje o uznemirujućim događajima pomoglo sudionicima da lakše podnesu preživljeni događaj i smanje stres“, napominje Elizabeth Broadbent, koautorka studije i profesorica medicine na Univerzitetu Auckland na Novom Zelendu.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *